7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Чумата погубила Чингис хан?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Чумата може да е погубила основателя на Монголската империя Чингис хан.

Това разкрива сп. „Шпигел“. Германската медия се позовава на публикация на италианския палеопатолог Франческо Галаси за Journal of Infectious Diseases.

Ученията посочва, че има данни, че върлуващата тогава чума нанася тежки загуби на армията му.

Освен това според легендата, в продължение на осем дни преди смъртта си, Чингис хан е имал висока температура. Този симптом, както и относително бърза смърт, съответстват на диагнозата, според която монголският хан е станал жертва на тогавашната пандемия от чума.

Италианският учен предполага, че по-нататъшните митове за смъртта на Чингис хан са следвали плана, защото просто не е могло великият водач на монголите да е станал жертва на мистериозната болест, с която хората не са могли да се справят през XIII век.

Проверка по рама

Чингис Хан е един от безсмъртните исторически военачалници, останал в паметта на народите като бич, герой, военен гений и полубог. За мюсюлманите, руснаците и западните народи той е убиец на милиони, жесток потисник. В родната си Монголия обаче е почитан като баща на народа.

Благодарение на гениалната си военна стратегия и чудовищната си жестокост той обединява разпокъсаните монголски племена и създава империя, простираща се от Китай до днешна Полша – два пъти по-голяма от Римската империя в своя зенит.

На 18 август 1227 година по време на последната си война със Западна Ся, Чингис хан умира. Причината за смъртта му е несигурна. Според една версия, той пада от коня си, поради напреднала възраст и физическа умора, като някои съвременници споменават пророчества на негови противници за това.

Съществува и легенда, че една тангутска принцеса, за да отмъсти за страната си и да попречи на собственото си изнасилване, кастрира Чингис хан със скрит нож, след което той не успява да се възстанови и умира.

Историците предполагат, че той е погребан в родната си Монголия.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ