11.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Шокираща книга за убийствата на индианците осейджи вдъхновява Скорсезе за нов шедьовър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След впечатляващия „Ирландецът“, вдъхновен от едноименния мемоар на Чарлз Бранд, гениалният Мартин Скорсезe обединява сили с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро и отново започва работа по филмов проект, вдъхновен от литературна творба.

Обявената за най-добрата книга за 2017 г. според Wall Street Journal, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly и Vogue, „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ от Дейвид Гран („Изгубеният град Z”) се появява на български език преди филмовата си версия в превод на Камен Велчев и предлага истински уестърн, напрегнат криминален сюжет и шокиращо журналистическо разследване.

На 24 май 1921 година Моли Бъркхарт от град Грей Хорс в резервата на осейджите в Оклахома, започва да се опасява, че нещо се е случило на една от трите ѝ сестри – Ана Браун. А скоро идва и новината, че още един осейдж, Чарлз Уайтхорн, е изчезнал седмица преди нея.

Телата и на двамата са открити малко по-късно, а убийства им дават началото на един от най-травматичните периоди в американската история, а именно избиването на индианците осейджи в техния резерват през 20-те години на миналия век, когато петролният бум сблъсква техните интереси с тези на едрия бизнес и организираната престъпност.

Междувременно специален агент от полевия офис на Бюрото за разследване в Хюстън Том Уайт получава спешна заповед от централата във Вашингтон, която не само ще промени развоя на събитията, но ще доведе до възхода на Федералното бюро по разследванията начело с Дж. Едгар Хувър. Носител на всички качества от „една отминала ера на митични герои” и „въоръжен” със своята емблематична каубойска шапка, Уайт е твърдо решен да достигне до корена на злото в Грей Хорс.

Проверка по рама

Но макар извършителите на жестоките убийства да са изправени пред съда, „Убийците от Оклахома” далеч не се изчерпва само с налагането на правосъдие, а истинската причина за злодеянията предстои да бъде установена.

Разделяйки подробното си изследване в три части, Гран не само създава детайлна и изчерпателна хроника на едни от най-кървавите събития в американската история през XX век, но и прави разкрития, които допринасят за излизането наяве на имената на останалите виновни.

Базирана на хиляди страници от досиета на ФБР, секретни показания пред съдебни заседатели, съдебни стенограми, данни от информатори, лична кореспонденция и устни разкази, фотографии от местопрестъпления и още много други цензурирани и нецензурирани източници, „Убийците от Оклахома” е завладяващо разследване, в което се преплитат зовът на Дивия запад, сенчестите игри на подземния свят в криминалната литература и безмилостната обективност на разследващата журналистика. А гласът на кръвта „вика от земята”, за да възтържествува истината из покритите с дъбрава хълмове и обширни прерии на територията на индианците осейджи от Оклахома.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ