24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Ще гласуват ли македонци на изборите в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Слушателката г-жа Тодорова твърди, че в Сандански се очакват македонски граждани с български произход, които ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Традиционната пролетна почивка на г-жа Тодорова в Сандански тази година няма да е в началото на април. По думите ѝ, защото в къщата, където тя отсядала, ще пристигнат хора от Северна Македония за изборите. 

За да участват в определени избори у нас, жителите от Северна Македония с българско гражданство трябва да подадат заявление в отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Към момента такива няма, показа наша проверка, потвърди го и кметът на Сандански Атанас Стоянов:

За запитвания до община Сандански в сектор ГРАО от граждани на Македония с двойно гражданство засега няма нито едно. Те си пускат заявления, че ще гласуват тук, но засега няма нито едно“. 

Около 30 хиляди са хората от Република Северна Македония, които, за да получат българско гражданство, са посочили постоянен адрес в населените места от Благоевградска област. Това, освен, че им осигурява  правото да гласуват, изкривява и демографската статистика. Само в община Благоевград има регистрирани 18 хиляди македонски граждани. Абсолютният рекорд държи село Бело поле, в което се намира и най-голямата избирателна секция – близо 10 хиляди гласоподаватели.

А местните са едва 726 души. 4000 хиляди македонци има регистрирани и в благоевградското село Рилци, в Логодаж, селото преди границата, техния брой е 2500 и още 2300 има в село Покровник. Истината е, че тези хора не гласуват. На пръсти се броят изключенията. Това обаче създава проблеми в селата, тъй като големият брой жители вдига местните данъци и такса смет. Няколко пъти е обсъждан въпросът за присъствието в избирателните списъци на македонските граждани, които са и с българско гражданство, допълни кметът на Сандански, който е и бивш депутат:

Проверка по рама

Много пъти се коментира, но след като имат и българско гражданство Конституцията им позволява да имат избирателно право, да могат да избират, и от там насетне каквото и да се опитват през закон не става, защото Конституцията е такава“.

А че не може да става и дума за сравнение на българите, живеещи в Турция и тези от Македония, припознали българския си произход, ни убеди и разговорът с колегата радио и телевизионен водещ Игор Дамянов:

„Като човек, който живее в България и като български гражданин, аз повече се интересувам какво се случва в България, отколкото какво се случва в Македония. Имам голям интерес, защото от това зависи моето бъдеще, и здраве и живот някога бъдещето на децата ми“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ