14.8 C
София
сряда, април 24, 2024

Юлиан Попов: Служебният кабинет може да направи всичко, което не изисква законодателни промени

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Eвропейската комисия номинира Юлиан Попов за дигитален посланик Седмицата на устойчивата енергия на зелените идеи.

„Седмицата на устойчивата енергия е основното годишно събитие на ЕК. Тя предлага на на няколко човека да станат посланици на тази инициатива, тоест те поемат ангажимент да популяризират инициатива“, каза пред БНР Юлиян Попов. Той е бивш министър на околната среда в служебното правителство на Марин Райков. Попов живее от години в Обединеното кралство.

По повод настоящата ситуация в страната, Попов посочи, че в ръцете на служебният министър е всичко, което не изисква ново законодателство, или изисква много време.

„Така че неща като Росенец или Алепу, отделни разследвания, които не изискват действащ парламент, могат да се направят от едно служебно правителство. Така че, всяко нещо, което не изисква промяна на законодателството, може да се направи от служебен министър. Това е и моят съвет към служебните министри – да се насочат към такива теми, които могат да се приключат в рамките на едни месец, както и да не се занимават с изработването на дългосрочни стратегии и законотворчество.

Основната роля на служебния кабинет е да организира изборите.

„Иначе страната е разделена на две от доста време – едната е прогресивната и мисли за развитието на дигитализацията във всички сектори, а другата е, която е някъде още в 80- те години“, коментира още Попов.

Проверка по рама

По думите му това разделение е най-големият проблем за България.

Още по темата в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ