10 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Американски законопроект призовава за включване на Тайван в ООН

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Законопроект, предназначен да противодейства на агресията от страна на Китай, включва раздели, призоваващи за участието на Тайван в ООН, както и в три други големи международни организации.

По-рано тази седмица сенаторът Боб Меднес обяви, че на 14 април ще се гласува предложения Закон за стратегическа конкуренция 2021. Въпреки че законопроектът се фокусира главно върху начините за противодействие на китайското „агресивно и напористо поведение“ и нарушенията на човешките права, той е пълен с препратки към Тайван, споменавайки страната 46 пъти.

В един от разделите, касаещ засилването на американо-тайванското партньорство, е залегнал призив към САЩ да отстояват „значимото участие на Тайван в ООН“, а също така и в Световната здравна асамблея, Международната организация за гражданска авиация и Интерпол, наред с други международни органи.

Република Китай (Тайван) е член-основател на ООН, но е изключена през 1971 г., след като в организацията е приета за член Китайската народна република (Китай). В последствие Тайван бива изключен от всички организации на ООН, сред които Световната здравна организация през 1972 г.

През 1971 г. Резолюция 2758 на ООН изключва Тайван с предпоставката, че Китайската народна република е „единственият легитимен представител на Китай в ООН“. През 2007 г. Обединеното кралство отхвърли кандидатурата на Тайван за „присъединяване към ООН под името Тайван“, тъй като органът продължи да се придържа към идеята, че „Тайван е част от Китай“.

Проверка по рама

Настоящият законопроект призовава САЩ да се застъпят за включването на островната страна в редица международни организации без това да оказва влияние на възприетата от Вашингтон политика за „един Китай“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ