20.8 C
София
вторник, май 7, 2024

Асоциацията на прокурорите сезира евроинституциите за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Асоциацията на прокурорите в България сезира европейските институции и посланици за недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт у нас чрез приетите на първо четене законодателни промени, с които се закриват специализирания съд и прокуратура. Според членовете на съсловната организация, предложенията „застрашават върховенството на закона и разделението на властите в страната“.

От асоциацията предупреждават, че е възможно промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс да блокират борбата срещу организираната престъпност и корупцията в страната, а тези в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които все още не са обсъждани в специализираната правна комисия, да осуетят процедури по отнемане на пари, придобити по престъпен начин. 

Магистратите твърдят, че тази законодателна дейност обслужва интересите на подсъдими и обвиняеми, някои от които са приветствали публично проектопредложенията.

Прокурорската организация възразява и на намеренията на „Демократична България“ да инициира промяна в Конституцията в частта избор на главен прокурор, както и срещу идеята на „Има такъв народ“ за преобразуването на Бюро по защита при главния прокурор, защото, пишат прокурорите до европосланиците и институциите, това са лобистки предложения, изцяло в интерес на организираната престъпност и обслужващи чужди национални интереси.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ