8.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024

„АстраЗенека“ не успя да достави обещаните ваксини

ПРОЧЕТИ СЪЩО

AstraZeneca може да се изправи пред съдебно дело. Според източници на „Политико“, на среща на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел повечето от тях са подкрепили идеята AstraZeneca да бъде съдена заради неуспеха ѝ да достави обещаните дози ваксини на общността, предаде „България Он Еър“.

Само Германия и Франция са поискали време, за да обмислят хода, чиято цел е фармацевтичното дружество да бъде задължено да осигури дозите, заложени в договора с Евросъюза.

До края на седмицата държавите членки трябва да одобрят идеята. Ако се стигне до дело, това ще бележи нова фаза във влошаването на отношенията между Брюксел и англо-шведската компания.

Още през януари AstraZeneca предизвика гнева на Европейската комисия, след като заяви, че ще намали доставките за блока. В рамките на първото тримесечие бяха изпратени 30 млн. дози на страните в ЕС, вместо обещаните в договора 100 млн. дози. Този недостиг се отрази на ваксинационните кампании в ЕС. AstraZeneca възнамерява да достави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, когато трябваше да изпрати всичките 300 млн. дози, предвидени в договора. Заради хаос в доставките, Брюксел не се възползва от възможността за поръчка на допълнителни сто милиона дози.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ