8.9 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Безплатни прегледи за пациенти с епилепсия в болница „Св. Иван Рилски“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Университетска МБАЛ Св. Иван Рилски

В болница „Св. Йоан Рилски“ продължават безплатните прегледи и консултации на пациенти с епилепсия. 70 000 души у нас страдат от тази болест. На 15 хиляди от тях лекарства не влияят. През единствения специализиран център за хирургия на епилепсията в университетската болница „Св. Иван Рилски“ досега са минали около 1500 души.

В около 70% от случаите лекарите са постигнали пълен успех. При около 20% пристъпите са намалели значително, а само 10 на сто не са се повлияли от лечението, посочват специалистите от болницата. Половината от изследваните и оперирани са деца. Доц. Марин Пенков – началник на Отделението по образна диагностика, посочва:

„Огромна е палитрата от заболявания, които могат да протекат с клиниката на епилепсия и е много важно, когато казваме епилепсия да знаем какъв тип епилепсия и защо епилепсия, кое я причинява“

Два са основните методи за доказване на заболяването.

Електроенцефалографията и ядрено-магнитният резонанс. Единственият у нас референтен Център по епилептична функционална хирургия в болница „Св. Иван Рилски“ ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия до 17 февруари.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ