11.7 C
София
петък, март 29, 2024

Върховни съдии отказаха да сезират КС по жалби за изборите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно отказа да сезира Конституционния съд по постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите  на 4 април 2021 година.

Сред партиите, поискали това от съда, са ВМРО и БСП за България. Че има основание за касиране на изборите смятат още от БНО – формацията, с която се включи във вота от Дубай Васил Божков, и от „Български съюз за директна демокрация“.

Сред сезиралите Върховния административен съд физически лица е и избраната за депутат от ДБ Стела Николова.

От все още коалиционния партньор на ГЕРБ в правителството в оставка на Бойко Борисов – ВМРО, обявиха, че ще търсят път към Конституционния съд за касиране на изборите заради гласуването в Турция и чрез Министерски съвет, прокуратурата, председателя на ВКС и Народното събрание.

С друго свое решение Пленумът на съдиите от Върховния административен съд са приели и становища по три конституционни дела.

Те смятат, че е недопустимо Народното събрание да променя закони преди тяхното обнародване в „Държавен вестник“, а т.нар. кариерни бонуси за членове на Висшия съдебен съвет и Съдебния инспекторат са противоконституционни.

Проверка по рама

Третото становище е свързано с прокурора, който да разследва главния. Тази правна фигура е противоконституционна, е позицията на съдиите от Върховния административен съд. Тя е поредната в този смисъл по делото, по което до седмици се чака решението на Конституционния съд.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ