13.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

„Въстание“ в Берлин 25/03/21г:Затваряне на кръчма води до протести и палеж

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Берлин хиляда полицаи участват в голяма операция. Всичко е свързано със затварянето на кръчмата „Mutiny“ разположен в квартал Kreuzberg, която преди е била място за събиране на радикалните членовете на известното ляво крило Rigaer Strasse 94 squat в Берлин. По време на „бунта” на място беше съдия-изпълнител, полицията искаше да предаде стаите на собственика след проверка. Полицейските служители бяха на дежурство с чукове и верижни триони, наред с други неща. „Евакуацията на сградата протича по план“, заяви говорителят Аня Диершке. Така че нямаше големи инциденти.  Защитени от полицията, съдебен служител официално затвори мястото завинаги в четвъртък сутринта.Според местните власти договорът за наем на заведението е изтекъл през 2019 г. 

Стотици хора бяха част от обявеното като „децентрализирани протести“. Повечето митинги бяха регистрирани и одобрени от властите. Но запалените фойерверки и нестинари бяха незаконни.

Според полицията през целия град през нощта пламнали висококачествени коли. Изгоряха гуми пред Офиса за обществен ред в Райникендорф и фасадата на сградата беше повредена. Разследва се връзка с левите протести. Държавната служба на криминалната полиция разследва. Според полицията 15 до 20 души са се опитали да разпънат транспарант на улицата при Kottbusser Tor. Следователно това беше спряно.

Полицията искаше да бъде разположена в града с максимум 1100 души. Записани са 12 демонстрации. „Въстанието” беше до голяма степен свалено. Протестиращите бяха зад решетките. Атмосферата там беше нажежена, имаше някои избухвания. Някои жители хвърляха и удряха със саксии от балконите си по време на затварянето. Много протестиращи носеха защитни коронни маски. Те бяха облечени в черно и извикваха лозунги като „Механи за тези, които пият в тях“. Банер с надпис: „Знаците сочат към буря“.

През пролетта се очакват допълнителни спорове в Берлин относно символите на лявата и радикално лявата сцена. През април спорът за окупираната къща «Rigaer 94» във Фридрихсхайн може да ескалира. Тогава наближава 1 май с обявяването на протести в Кройцберг.

Миналата година в Берлин бяха разгорещени протести, тъй като жилищният проект „Liebig 34“ и бар „Syndikat“ бяха изгонени, а стотици демонстранти се сблъскаха с полицията

 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ