15.8 C
София
понеделник, май 13, 2024

„Галъп“: ГЕРБ печели, Слави изпреварва БСП, ВМРО „изпуска“ парламента

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шест партии влизат със сигурност в новия български парламент, според данните от паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл“ при 75% изпълнение на извадката. В сравнение с данните от екзитпола в Народното събрание не влиза ВМРО, но е на ръба с получени 3,9% от гласовете.

И данните от паралелното преброяване показват, че партията „Има такъв народ“ се очертава като втора политическа сила.

Коалицията ГЕРБ-СДС печели парламентарните избори с 25,7 процента, „Има такъв народ“ е с 16,2 на сто, следват БСП – 15,1%, ДПС – 11,9 процента и „Демократична България“ – 9,1 на сто.

Бариерата от 4 процента за влизане от парламента преодоляват още само „Изправи се! Мутри вън! с 4,5%, а ВМРО е малко под бариерата от 4% за влизане в парламента с 3,9 на сто.

Под чертата остават и „Българско национално обединение – БНО“ (3,5%), „Възраждане“ – (2,2%), „Воля-НФСБ“ (2,2%), „Републиканци за България“ (1,2%) и „Атака“ (0,5%).

Проверка по рама

Според изчисленията на социолозите от „Галъп“ на базата на тези данни ГЕРБ-СДС ще има 75 мандата, „Има такъв народ“ – 47, БСП – 44, ДПС – 35, „Демократична България“ – 26 и „Изправи се! Мутри вън!“ – 13.

Данните може да претърпят корекции при постъпване на 100% от извадката.

Според паралелното преброяване на на „Галъп интернешънъл“ избирателната активност е била 46%, а 1,5 на сто от отишлите до урните са гласували с „Не подкрепям никого“.


Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ