10.7 C
София
петък, април 19, 2024

Германия затваря граници заради мутациите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Затварянето на границите с Чехия и Австрия беше само въпрос на време. Това се очакваше още от средата на седмицата – след като в сряда вечерта баварският министър-председател Маркус Зьодер изрази загриженост по отношение на разпространението на мутациите в Чехия и Тирол (Австрия).

„Зона на мутации на вируса“

В четвъртък правителството в Берлин класифицира Чехия и Тирол като „зони на мутации на вируса“. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер предприе съответните мерки и границите към съседните държави отново бяха частично затворени. Възвръщането на контрола е необходимо в името на предотвратяването на допълнителното разпространение на вируса в Германия. Решението се основава на отправената от Бавария молба, заяви Зеехофер.

Досега съседните страни на Германия не бяха класифицирани като „зони на мутация на вируса“. Такива вече бяха Португалия, Ирландия, Великобритания, Бразилия и Южна Африка. За пристигащите от тези страни бяха наложени забрани за влизане на територията на Федералната република. Изключения бяха въведени само за германците и чужденците с постоянен адрес в Германия, както и за медицинския персонал, транзитно преминаващите и за превоза на стоки. Ето, че сега към списъка бяха добавени и Чехия и Тирол (Австрия).

Доскоро Чехия бе определена като високо рискова зона и пътуващите трябваше да представят негативен тест за коронавирус. Класификацията като „зона на мутация на вируса“ значително ще ограничи възможностите за пътувания. От своя страна чешкото правителство обяви, че от днес отцепва три гранични региона от останалия свят. Засегнати са Хеб и Соколов на границата с Бавария, както и Трутнов, който граничи с Полша и Саксония. Живеещите там вече нямат право да напускат съответния район, а външни хора няма да бъдат допускани. Чехия е силно засегната от пандемията – новите случаи в четвъртък бяха 9446, днес – 9537. Страната има 10,7 милиона жители.

Проверка по рама

Именно на границата с Чехия се намира и най-засегнатото от пандемията населено място в Германия – окръгът Тишенройт с над 300 новозаразени на 100 000 жители за седемдневен период, което е най-високият показател за страната. До момента в Тишенройт са установени поне 173 случаи на зарази, при които се предполага, че става дума за британската мутация на коронавируса.

А Тирол?

По време на първия локдаун през пролетта на 2020 беше въведен граничен контрол за период от три месеца, за да се предотврати максимално навлизането на вируса от чужбина. Тогава в някои от федералните провинции бе отправена критика към тази мярка, тъй като тя засегна работещите от едната държава в другата, семейства и фирми. И сега промишлеността се опасява от негативно отражение върху доставките от съседните държави. Що се отнася до Тирол, баварският премиер Маркус Зьодер вече изрази недоумение по повод информациите в медиите, че хората в засегнатия регион не спазвали достатъчно правилата за карантина, наложени от правителството във Виена. Целта е да се избегне втори Ишгъл, припомни Зьодер. В първата фаза на пандемията през миналата година австрийският зимен курорт се превърна в огнище на заразата.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ