7.9 C
София
събота, април 20, 2024

Германия: Easyjet отказва да тества пътници

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Федералното и щатското правителства снощи обсъдиха допълнителни ограничения, особено за това как да се справят с онези, които решат да пътуват по време на Великденските празници. Според съобщение в медията Easyjet е първата авиокомпания, която обявява, че не иска да тества своите пътници. Компанията прехвърля отговорността към дестинациите.

Според Tagesspiegel британската нискотарифна авиокомпания Easyjet не иска сама да тества пътниците за коронавирус, въпреки решенията от федералната държавна конференция. Тестването преди заминаването и след пристигането е отговорност на пътниците, съобщава вестникът, позовавайки се на изявление в рамките на компанията.

Тестовете на авиокомпаниите в целевата област не са осъществими от организационна и медицинска гледна точка.
Шефът на Easyjet Стефан Ерлер беше разочарован от решенията. „Все още няма национална стратегия за тестване за влизане в страната, камо ли европейско решение“, каза той пред Tagesspiegel.

Въз основа на вчерашните решения Easyjet очаква „възможно най-скоро общоприложими, обвързващи разпоредби, като например трансграничен трафик към Германия от рискови райони, но също и от нерискови страни“.

Авиацията е от основно значение за европейската свързаност и осигурява мобилността на хората между държавите-членки, каза Ерлер пред вестника. Борбата с пандемията изисква европейска координация. Правителствата в цяла Европа трябва бързо да внедрят уникални решения, „за да могат хората, които са били ваксинирани, да пътуват отново свободно“, каза Ерлер.

Във вторник вечерта федералното и щатското правителство, наред с други неща, формулираха очакването, че всички авиокомпании ще проведат „последователни проучвания на екипажите и пътниците преди обратния полет по време на Великденските празници“.

Проверка по рама

Федералното правителство иска да представи изменение на Закона за защита от инфекции, което би предвидило общо задължение за тестване преди излитане за условията за влизане в полет до Германия.

Все още не е ясно как това всъщност ще бъде приложено. Не е ясно и кой ще плати разходите и какво ще се случи с туристите, които са на положителен тест.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ