9.9 C
София
петък, март 29, 2024

Дейността на Георги С. Раковски ще бъде представена на научна конференция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Военната академия „Георги С. Раковски“ ще е домакин на 12 април на научна конференция, посветена на 200 години от рождението на българския революционер Георги С. Раковски. Конференцията е публична и може да бъде проследена през сайта на Военната академия в София.

„Традиционно Военната академия организира годишна научна конференция в навечерието на празника на Академията и тази година темата е „200 години безсмъртие на Георги С. Раковски„, каза за БНР полковник доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник по учебната и научна част във Военната академия.

В предаването „Рано в неделя“ той уточни, че в конференцията ще участват учени и докторанти.

„Имаме много добра палитра и ще бъдат обхванати доста аспекти от живота и делото на Георги С. Раковски. Конференцията е организирана в три тематични кръга. Първият е свързан с Георги С. Раковски като патриарх на Българското национално освободително движение. Вторият е – ученият и творецът Георги С. Раковски и третият тематичен кръг е личността на Георги С. Раковски в международен план“.

В конференцията ще бъде представена дейността на революционера в чужбина.

Проверка по рама

„Има участник – проф. Николай Червенков, който е почетен председател на Научното дружество на българистите в Молдова, той ще ни разкаже за връзките на Георги С. Раковски с бесарабските българи. Доц. Спасов разглежда Георги С. Раковски в английската дипломатическа кореспонденция. Доц. Радослав Бонев от Военната академия ще изнесе доклад на тема „Георги Раковски и Кримската война 1853-1856 година„. Различни аспекти от дейността му ще бъде осветлена“, допълни полковник доц. д-р Димитър Ташков.

Всички материали от конференцията ще бъдат издадени в специално издание на Военната академия и ще бъдат публикувани в електронна книга, която можете да намерите в края на май на сайта на Академията.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ