13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Домът за пълнолетни с физически увреждания в Стара Загора е под 10-дневна карантина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Напрежение между част от потребителите на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в Стара Загора и ръководството на институцията. Повод за това са предприетите  противоепидемични мерки и наложената карантина на дома във връзка с 5 случая на заразени с Covid-19. Домуващи обвиняват директорката, че превишава правата си и искат оставката ѝ. 

Старозагорският дом за пълнолетни лица с физически увреждания е под 10-дневна карантина от петък – 12.02  след  потвърдени 5 случая на коронавирусна инфекция, от които 1 служител и 4 от потребителите като единият е починал. В резултат на това след предписание на РЗИ директорката д-р Надя Трендафилова е издала заповед, с която движението на домуващите е ограничено само в рамките на етажа, на който са настанени, потвърди самата тя.

Според част от домуващите обаче някои от наложените ограничения не са необходими и настояват тези, които не са положителни на коронавирусна инфекция, да им бъде разрешено да излизат поне в двора на дома. Те настояват също Общината да извърши проверка на случващото се в институцията.

Още при диагностицирането на първия случай инспектори на РЗИ – Стара Загора извършиха проверка за спазване на ограничителните мерки и дезинфекционния режим. Пропуски не се установиха, информират от здравната инспекция. 

Към 16 февруари са изследвани всички домуващи (общо 174 души), които са с отрицателни резултати за Covid-19. Изследванията на персонала се извършват днес.

Проверка по рама

Във връзка със създалата се епидемична обстановка РЗИ – Стара Загора връчи 2 предписания на директора на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания с конкретни противоепидемични мерки.

С цел ограничаване на инфекцията е наложена карантина до 21 февруари 2021 г. включително, посочват още от здравната инспекция.

Повече по случая чуйте от репортажа в звуковия файл.


Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ