4.4 C
София
петък, април 19, 2024

Ето тези български дипломати гони Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Москва обяви за персона нон грата двама български дипломати. От външното ни министерство съобщиха, че нотата за изгонването на дипломатите е връчена на посланика ни в Руската федерация Атанас Кръстин.

Като мотиви от руска страна са изтъкнали това, че България е изгонила двама руски дипломати на 22 март.

Нито българското, нито руското външно министерство официално съобщават имената на дипломатите, които са обявени за персона нон грата и по този начин спазват стриктно дипломатическия протокол.

Руското издание „Комерсант“ обаче съобщава, че това са Николай Панайотов, първи секретар на консулската ни служба към посолството в Москва и Чавдар Христозов, първи секретар на службата по търговско-икономическите въпроси. Така с почти месец закъснение Москва предприема обещаните реципрочни мерки на действията на София, която на 22 март изгони Максим Рибкин и Александър Зинкин, които страната ни уличи в шпионаж.

Руското външно министерство гони българските дипломати само ден, след като мигновено изгони 20 чешки дипломати в отговор на това, че Прага изгони 18 руски.

Действията на властите в Чехия са мотивирани с обвинения в шпионаж и участие на изгонените в предизвикването на взривове в оръжейни складове край Острава през 2014 година. Представители на правителството в Прага обявиха, че взривовете са били насочени срещу продукция на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев.

Проверка по рама

От компанията ЕМКО вчера отрекоха тази версия, а днес изпратиха и открито писмо до главния прокурор Иван Гешев. В него посочват, че някои от твърденията на властите в Чешката република се базират на неточна или невярна информация и отричат взривените там материали, собственост на ЕМКО, да са били предвидени за реекспорт в Украйна. Отхвърлят и твърденията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чехия.

Подчертават също, че не знаят какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“. От ЕМКО са изпратили и писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагат среща, на която да му предоставят цялата информация.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ