25.2 C
София
вторник, април 16, 2024

Изключват лекарствените продукти от кръв и кръвна плазма от позитивния лекарствен списък на НЗОК

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лекарствата, които се произвеждат от кръв и кръвна плазма ще бъдат изключени от списъка на НЗОК за времето на извънредното епидемично положение. Промяната бе направена по предложение на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ в Закона за здравното осигуряване. Според нея българските пациенти с вродени имунодефицити ще имат гарантирани лекарства:

„Те ни сезираха, че има риск медикаментите, с които се поддържа животът и здравето им да напуснат позитивна лекарствена листа и да не могат да им се осигуряват поради нараснало потребление на кръв и плазма във връзка с епидемията от Covid-19, защото в същото време се повишава производствената цена на продуктите. Механизмите, които сме въвели и те са тристепенни – регулиране цената и гарантиране на възможностите на бюджета на касата да ги покрива, дават разчети, коитокарат фирмата да има отрицателна цена при представяне на тези продукти на българските пациенти“.

БСП и ДПС гласуваха твърдо против промяната с обвинения, че ГЕРБ създават законодателна бомба. Професор Георги Михайлов от БСП заяви:

„Министерството на здравеопазването, Касата, Сметна палата, кой ли не са против този законопроект. Той стана като новата Конституция – всички са против, цялото общество ни се смее, но ние казваме, не се отказваме, искаме да дискутираме въпроса“.

Нигяр Джафер от ДПС заяви, че движението не подкрепя промените с мотива:

Проверка по рама

„Предлага се създаване на Надзорен съвет на Надзорния съвет на Здравната каса. Може би, по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор. Току що разбрахме, че този надзор на надзора ще бъде заменен с механизъм, наблюдаващ механизма… Това са абсурди, уважаеми колеги“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ