11.1 C
София
вторник, април 23, 2024

Израелците развиват инфекция с херпес зостер като страничен ефект от ваксината COVID-19

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изследователи от медицинския център Carmel в Хайфа и медицинския център Sourasky в Тел Авив установяват, че рискът от развитие на инфекция с херпес зостер (HZ) се увеличава след ваксинация с COVID-19 при хора с леки автоимунни възпалителни ревматични заболявания (AIIRD). Това заболяване се характеризира с появата на малък, червен обрив по кожата. Освен това може да причини болка, увреждане на нервните точки и продължителен сърбеж на кожата.

„Понастоящем не можем да кажем, че причината е ваксината“, каза водещият изследовател д-р Виктория Фюрер от отделението по ревматология на болницата пред The Jerusalem Post . „Можем да кажем, че това може да бъде спусък при някои пациенти.“

Изследването е проведено при 491 пациенти с AIIRD и 99 контроли в медицински центрове. От тези 491 души 6 са развили херпес зостер инфекция след първата доза ваксина и една след втората.

Furer каза, че петима от шестте пациенти, които са развили HZ, са млади, са имали леки случаи на автоимунно заболяване и са приемали малко или никакви лекарства за това, което означава, че не е трябвало да бъдат изложени на повишен риск от развитие на HZ.

„Ето защо съобщихме за това“, каза той.

HZ има тенденция да се развива повече при хора над 50-годишна възраст.

Проверка по рама

Фюрер каза, че след статията си, публикувана в рецензираното списание Rheumatology на 12 април, той е получавал имейли от пациенти по целия свят, сключили HZ след ваксината.

Той каза, че ще са необходими повече изследвания, включително по-голямо епидемиологично проучване, за да се докажат причината и следствието.

Той каза, че практическо значение може да бъде препоръчване на пациентите с AIIRD да се ваксинират срещу HZ, преди да получат ваксината COVID-19, за да се намали рискът.

Има многобройни случаи на тежки обриви след ваксинация Covid-19, както се съобщава от GreatGameIndia .
Лекарите предупредиха, след като проучване показа, че тежкият сърбящ обрив може да бъде страничен ефект от получаването на ваксината COVID-19. Пациентите видяха голяма кожна лезия на мястото на инжектиране с диаметър около 10 сантиметра.

Херпес зостер – реактивиране на латентния варицела-зостер вирус

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ