8.8 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Какво е Event 201

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Световната пандемия е най-дискутираната тема в публичното пространство, но почти никой не беше чувал за коронавирус преди няколко месеца. Агресивното разпространение на заразата вероятно изненадва обикновените хора, но е тема, която се обсъжда в научните среди от доста време.

Всъщност броят на случаите с епидемичен потенциал на планетата се увеличава с всяка година, като на всеки 12 месеца се отчитат около 200 подобни събития. Опитите на учените и на здравните експерти да прогнозират какво би се случило при потенциално възникване на пандемия от вирус достигат кулминационната си точка в края на миналата година. Датата е 18 октомври 2019г. и предхожда с няколко седмици първите новини около възникването на COVID-19 кризата в провинция Ухан, Китай през декември.

Любопитно: Какво знаем за световните военни игри 2019 проведени в Хубей – Китай

Тогава се провежда мащабна симулация известна с името „Event 201“, на която присъстват група от бизнесмени, представители на правителството, здравни експерти и учени от The Johns Hopkins Center for Health Security. Уникалната инициатива се провежда с подкрепата на Световната здравна организaция (СЗО) и организацията Bill and Melinda Gates Foundation. Събитието се провежда в Ню Йорк, където експертите се обединяват около идеята, че е въпрос на време ежегодните епидемични случаи да прераснат в световна зараза.

Целта на „Event 201“ е да установи какви биха могли да бъдат евентуалните проявления на подобна заплаха върху социалната, икономическа и здравна екосистема в световен мащаб, както и да даде насоки за сътрудничество между правителствата.

Проведената симулация „Event 201“ използва въображaемия вирус CAPS и започва разпространението си от свински ферми в Бразилия. Постепенно вируса преминава от животните към местните жители, а след това преминава границата на държавата и обхваща целия свят. CAPS e по-смъртоносен от SARS, но по-лесен за предаване и инфекция от обикновен вирус.

Проверка по рама

Сходствата с действителния COVID-19, който започна от пазари за нелегална търговия на животни в Ухан не свършват дотук, тъй като CAPS е резистентен на всяка една позната ваксина на човечеството. Шест месеца по-късно виртуалният вирус е заразил хора от целия свят и предизвиква спиране на полетите с 45%, както и сериозна активизация в социалните мрежи. Крайното заключение от симулацията е доста тревожно.

Oказва се, че след 18 месеца от въображаемата поява на CAPS този вирус е довел до смъртта на 65 милиона души по цял свят. Броят на инфектираните съответно е в пъти по-голям. Симулацията също така предвижда тежка социална криза, която накрая води до обезценяване на стоковите пазари с между 20-40% и намаляване на брутния вътрешен продукт на засегнатите страни с около 11%.

Ако тези цифри не са достатъчно стряскащи ще добавим, че през цялата продължителност на „Event 201“, която е 18 месеца не се разработва ваксина, която е ефективна, за да сложи край на заразата. Това донякъде е реалистично предположение, като се има предвид, че SARS или МERS, който убива над 840 души през 2002г. са сходни до COVID-19 вируси и все още нямат разработени ваксини. DiGital Kaos

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ