11.1 C
София
вторник, април 23, 2024

Мая Манолова пред ФАКТИ: С Божков не бих се коалирала, с Трифонов сме в разговори (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На важни органи се просрочват мандатите. Има опит при законови промени да се удължат мандатите, така че това не е нещо изненадващо. За съжаление, властимащите гледат на различните комисии,, различните регулаторни органи, които би следвало да бъдат независими, като на бащиния. Така коментира Мая Манолова в студиото на ФАКТИ темата, станала повод за редица разследвания и статии в сайта ни, за просрочването на мандатите в държавната администрация.

„От друга страна, и тук също има десетки примери, освен високите възнаграждения, които получават, да си разпределят бонуси, коледни надбавки, съвсем скандално беше поведението на ЦИК, която също е един орган, който се излъчва от политическите партии. А точно преди Нова година да си купя телефона и да се отделят 5000 лв. за коледно парти в условията на пандемия, а миналата година да си разпределят над половин милион, това наистина е много грозно поведение. В условията, в които хората особено тези от затворените бизнеси не могат да получат и по 24 лв. заветните, мизерните 24 лв. В същото време висшата държавна администрация охолства“, коментира тя.

„Ние поискахме оставката на цялото правителство и на първо място на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Борисов и на социалната министърка Сачева заради пълния провал в политиките за подкрепа на бизнеса и на хората. Ние се наслушахме и нагледахме на телевизионни обещания и на щедро раздаване на пари пред екраните на телевизорите. Направиха си с едни и същи суми десетки пъти пиар и Сачева, и Борисов, и особено Томислав Дончев, който на едро раздаваше милиарди. В крайна сметка до хората не стигна нищо освен тези мизерни 24 лв., които трябваше да получат хората от затворените бизнеси. Те трябваше да получат и по 20% върху оборота тези, които принудително не работят, но нищо от това не е стигнало до тях, а реално ако ударим чертата в двете вълни на коронавируса до бизнеса са стигнали само 174 милиона лева от 4,5 милиарда, които обещаваше Томислав Дончев в компанията на премиера Борисов. Само 174 милиона лева, за малките фирми от 3 до 10 хиляди, нито тези 50 хиляди, които бяха обещали на така наречените големи и малки фирми, които имат оборот до 500 хиляди лв., нито парите за средни предприятия от 30 до 150 000 лв., нито обещаните пари за безопасни условия на труд в условията на COVID, нищо не стигна до бизнеса.

Част от парите никога няма да пристигнат. На 13-ти март става една година от първото извънредно положение, затворени тогава бизнеси още не са получили подкрепа, тогава фалираха много фирми, много хора останаха без работа именно заради неадекватните мерки тогава и първия „дизайн“, както обича да казва властта, на мярката 60/40 беше напълно неадекватен, с множество изисквания, много фирми затвориха, много работници отидоха на улицата и вече няма връщане назад в условията на икономическа криза.

Закъснялата помощ понякога е равна изобщо на липса на помощ и това е особено страшно на фона на добре функциониращите западни икономики, при които парите от Европа стигат до бизнеса без условие. Те ще си захранят фирмите, те ще инвестират в модернизация, в наемане на хора, в човешки ресурси и ще дръпнат напред след пандемията, а нашите фирми ще бъдат пребити буквално, абсолютно обезкървени. За каква конкуренция в рамките на Европейския съюз ще говорим тогава? Това, което прави правителството по отношение на българския бизнес е престъпление. Същото е и по отношение на хората, които бяха останали точно по Коледа да карат без пари“, коментира Манолова.

Проверка по рама

„Няма доверие в изборния процес. И защо да има, като всички сме свидетели как се крадат гласове, как се купуват гласове, как се натискат хора да дават резултат за управляващата партия, затова на предстоящите избори ключово ще бъде видеонаблюдението, защото в секциите ще има представители само на партиите, които са в парламента в секционните комисии. Останалите трябва да се организираме да осигурим в 12000 секции застъпници. Много често тези застъпници и особено сега в условията на COVID не могат да си свършат работата, защото на два метра отстояние от тази маса вие ще можете ли да видите как подреждам купчинките за различните парти и после как ги броя и записвам това в изборните протоколи.

Ако няма видеонаблюдение, те ще си направят каквото си искат и аз съм изумена и наистина не разбирам защо след като поне опозицията в парламента обеща, че ще предложи видеонаблюдение, в законопроекта, който се гледа днес в Правната комисия, предложение за видеонаблюдение няма. Това е личен ангажимент и на председателя на БСП, и на други представители на БСП, беше артикулирано и от други политици, които бяха на консултации при президента. Сега ще се окаже, че никой от тях не е внесъл тези предложения.

Трябва да разберат членовете в СИК, че са наблюдавани, защото те не осъзнават, че носят отговорност като длъжностни лица. Ще гласувам машинно, това е единствената възможност да защитиш вота си от кражба. Самата машина няма да те остави да допуснеш грешка. Това, което ме притеснява е опитът на депутатите да изтълкуват ИК, че определящи при машинното гласуване ще бъдат разписките от машинния вот. Машината издава ясен протокол за реалните гласове за всеки. Ако ще броят разписките и отново хора ще пренаписват машинния вот, това ще го обезсмисли изцяло. Аз подозирам, че и партиите в парламента, които не желаят да вложат яснота в тези ключови моменти от ИК, реално работят срещу гражданите“, коментира предстоящия изборен процес Мая Манолова.

„С „Българско лято“ на Васил Божков не бих се коалирала по никакъв начин, защото няма нищо общо в нашите намерения като извънпарламентарни субекти, а с партията на Слави Трифонов сме в разговори, заедно и с „Демократична България“, както заедно да си пазим изборите, така и в парламента да създадем едно критично мнозинство, което да реализира нашите намерения, намеренията на протеста – за съдебна реформа, за осигуряване върховенство на правото, намеренията на „Изправи се“ за повишаване на доходите, зелените политики, зад които стоим“, отговори на зрителски въпрос Манолова.

Тя заяви, че ключов приоритет е повишаването доходите на българските граждани, както и реформа в прокуратурата.

„Ние категорично сме за запазване на плоския данък от 10%, но бихме настоявали тези 650 лв. – минималната работна заплата да не се облагат с 10% и тези 65 лева, които биха отишли в държавната хазна, да се върнат обратно при работниците. Всяка година да има чувствително увеличаване на минималната работна заплата, така че до края на мандата тя да стане 1000 лева. Пенсиите трябва да бъдат преизчислени.

Магазин за Акумулатори

Ще подкрепим Закон за лустрацията. Това е една от точките, които ще събираме критично мнозинство. Това е част от приоритети на ДБ, зад които ние ще застанем, но също така ще очакваме те да застанат зад нашия приоритет за увеличаване на доходите“, заяви Манолова.

Целия разговор с нея гледайте във видеото:

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ