8.9 C
София
четвъртък, април 25, 2024

МЕГА СКАНДАЛ ! Къде са 17 млрд.лв., „арестувани” от БГ МИТНИЦИ преди 4 г.?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


На старта на Борисов 3, през май 2017 година, държавата конфискува 213 576 биткойна. Тогава тяхната стойност беше неколкостотин милиона евро. Сега обаче вече достигна над 17 милиарда лева по пазарни цени. Като днешният курс далеч не е най-високият, достигнат от криптовалутата.

Всъщност, ние в България нямаше и да разберем, че са „арестувани”биткойните, ако това не беше международно оповестено от Центъра за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC), който съобщи гръмката новина на официалния си сайт. Така научихме за мащабната международна операция ПРАТКА/ВИРУС, при която българските власти са конфискували виртуални портфейли с въпросните над 200 000 биткойна. Публикации за най-голямото изземане на криптовалута се появиха и в специализираните издания:

 

https://www.coindesk.com/bulgarian-government-sitting-3-billion-bitcoin

Биткойните са много удобни за операции по избягване на финансовата отчетност – всяко евро минало през банка се отчита в службите или поне те имат контрол върху всяка операция, извършвана в официалните трезори. До 10 000 лв. са ограничени кешовите плащания. Така криптовалутите станаха любими на онези, които искат да избягат от наблюдение. И не е случайно, че режими под тежки санкции като севернокорейския, иранския, венецуелския предпочитат да извършват международните си разплащания именно в криптовалутите от различен вид и характер.

Китай даже планира в чест на зимната олимпиада догодина да започне да заменя с тях хартиените пари, като преди месец стана първата държава в света с официална криптовалута.
Четири години след „ареста“ на колосалната сума биткойни, които попаднаха в ръцете на българските власти, не е ясно в чие „чекмедже” – виртуално, разбира се, се намира – т.е. в кого е ключът за използването на огромното богатство.

Проверка по рама

Има още нещо много подозрително – освен отказа на митниците да коментират пред Биволъ, 19 минути и други медии какво се случва, дори на страницата на SELEC с днешна дата всичко е изтрито.


Това, разбира се, поражда много легенди. Дали някой, който е свързан с властта е сложил ръка върху колосалната сума? Или пък тя е неизползваема, ако той няма ключ да си я ”отвори” и да я ползва?

Дали току-що уволненият за причинени щети в размер на 55 милиона евро или 100 милиона лева шеф на митниците Георги Костов знае, ако не е забравил вече с цялата си течна поддръжка каква е дълбоко пазената тайна за арестуваните койни?

Според някои експерти парите са твърде много, за да могат безнаказано да излязат и да бъдат използвани на пазара – писахме колко шум се вдигна за 1,5 милиарда долара, които Мъск пръсна в биткойни. Но пък, ако са пускани в оборот на серии – тогава какъв е бил проблемът да се завъртят?

Илиян Костадинов

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ