15.8 C
София
неделя, май 19, 2024

Нова зала за катерене за деца със СОП в София

ПРОЧЕТИ СЪЩО

5-годишният Митко

В София вече има катерачна зала, в която могат да бъдат тренирани деца със специални образователни потребности. Катеренето е един от спортовете, които са доказали своята терапевтична стойност в работата с такива деца.

Треньор е Вили Евтимова, която след завършването на образованието си в НСА започва да се занимава с деца със специални нужди.

„Трудно е, защото не знаеш как ще реагират. Много често те получават кризи. Когато им представям нещо ново, трябва да съм много търпелива и готова за такива кризи. След всяка една тренировка аз мисля какво мога да направя за това дете, защото много често децата със СОП са непредвидими. Първоначално имаш чувството, че въобще не те отразяват, но след първа-втора тренировка те те търсят. Много често на хората им е тъжно, виждайки едно такова дете, и ги плаши, защото тези деца са по-различно социално настроени, но след време разбират, че те са като другите – искат да се смеят, искат на игра да се превърне даденото нещо, плаши ги неизвестното… Както всяко едно дете.“

Вили Евтимова

Петя е майка на 5-годишния Митко, който вече две години се катери, правейки своите малки крачки към големия свят.

Проверка по рама

„Малкият ми син е със СОП диагноза, т.е. с изоставане в развитието. И ходим по специалисти. Не бих могла да конкретизирам как му се отразява катеренето, защото ние правим много неща. Няма да е честно да кажа, че само това е оказало влияние, но наистина развитието просто тръгна. Не с магическа пръчка всичко да се е решило, но смятам, че нещата ще се получат. Вярвам…“.

Както в катеренето – добавя Вили Евтимова, ти не знаеш какво ще стане, дали ще се справиш, но опитваш – един, два, три пъти, и след това то се получава. А ако нещо не се получава, променяш нещо.

Залата е пригодена за деца със специални образователни потребности, но в нея могат да тренират всички желаещи. Стената е висока 5.60 м, има и боулдър зона. Залата е отделно помещение в рамките на голяма фитнес зала и се намира на ул. “Лъчезар Станчев” 5, в кула А на Софарма бизнес тауърс.

Стената

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Магазин за Акумулатори
Новините следете в рубриката „Екстремните спортове“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ