20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Нови 11 китайски военни самолета навлязоха в тайванската идентификационна зона за ПВО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Китайски военни самолети за пореден път навлязоха в тайванската идентификационна зона за противовъздушна отбрана (ADIZ) по-рано тази седмица.

В доклад на Министерство на отбраната на Тайван тези действия от страна на Пекин са определени като явни провокации.

Военните самолети летяха в югозападната част на тайванската идентификационна зона, а на свой ред военновъздушните сили на страната мобилизираха системите за ПВО.

Броят на китайските военни самолети, навлизащи в тайванската идентификационна зона, се увеличи през последните дни, след като китайската авионосна група Ляонин се отправи на юг.

Подобни „сплашвания“ и „провокации“ се случват почти ежедневно от началото на месеца, като по данни на Министерство на отбраната са докладвани общо 44 прелитания.

Проверка по рама

Най-голямото нахлуване от септември месец миналата година насам настъпи на 26 март, когато 20 военни самолета влетяха в тайванската ADIZ.

Това се случи след като по-рано същия ден Тайван и САЩ подписаха меморандум за сътрудничество и създаване на работна група за брегова охрана – следствие от приемането на закон от Китай, който позволява на бреговата му охрана да стреля по чужди кораби.

Някои военни анализатори в Тайван смятат, че подобни действия може да са част от стратегията на Пекин да предаде посланието, че въздушното пространство е в задния двор на Китай и той ще продължава да го използва, когато и както пожелае, пренебрегвайки Тайван и определената за тайванска идентификационна зона за ПВО.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ