6.4 C
София
петък, април 19, 2024

Полк. Марков пред ФАКТИ: Дългосрочният план на Радев е президентска република (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Процедурата за подкрепа на държавен глава и в БСП не е започнала, тя започва в определен период преди съответните избори. Не е открита такава процедура, БСП няма какво да кажат. Това заяви в студиото на ФАКТИ полк. Николай Марков във връзка със заявката на президента Румен Радев за втори мандат.

„Екипът на г-н Радев в момента са се вживели в стратегически игри и смятам, че те целят дългосрочен план отвъд предстоящите парламентарни и президентски избори. Моето лично мнение е, че той е реализиране на президентска република в един малко по-дългосрочен план, каквато впрочем беше мечтата на много други президенти преди това. Това са едни лобистки кръгове вътрешни, сега се включиха и външни за страната, които под нова форма на управление стои скрита смяна на модела. Това е израз от устата на самия президент. Смяна на модела в момента в конституционния формат, в който съществува, е невъзможен. Всеки юрист ще ви каже, че това е абсолютна манипулация“, каза полк. Марков.

„Президентът Радев още със създаването на този орган, наречен Стратегически съвет, смятам, че там трябва да се търси разковничето. Колко президенти досега са имали стратегически съвети – нито един. Кое налага орган, който не е част от конституционния ред да съществува точно при този президент. Този Съвет има делегирани права от президентската институция да говорят в публичното пространство от името на президента, въпреки че се опитват все едно да се разграничат, но не е така.

В самото съдържание на своята заявка президентът каза, че това е политика, която ще бъде осъществявана от сега нататък. Тук правната норма влиза в колизия, защото няма политически проект, който се развива от сградата на президентската институция. Изненадани са хората, които са очаквали да обяви партия, но не така разсъждават тези, които са консолидирали интереси около него. Имам теория кои са тези хора, но не е моментът да влизаме в такава дълбочина. Може да му е подсказан този ход, защото, ако той следва духа на конституцията, смятам, че поведението му трябва да е напълно различно“, каза експертът по национална сигурност.

„Не виждам как ще развиваш някаква идея и ще стоиш на трона на президентството, без да носиш никаква отговорност. Той неслучайно поиска тълкуване от Конституционния съд, за да получи тази императивна норма, че президентът не носи наказателна санкция. Това му беше необходимо, за да получи недосегаемост. Мисля, че още с влизането му в президентството е имало такъв план“, каза още той.

Проверка по рама

„Ще дам доказателство: сега за протестите се говори много обобщено. С влизането на прокуратурата в президентството във връзка с документи, които представляват гриф на секретност (т.е. прокуратурата влиза, защото е уязвена националната сигурност на страната), „Отровното трио“ стояха две седмици сами. Те протестираха срещу влизането на прокуратурата в президентството. Ако следваме логиката, би трябвало да се иска оставката на гл. прокурор, те я искаха, но как стана така, че изведнъж се смени акцентът, че се поиска оставка на правителството точно за същото нещо. Разбира се, че е сценарий. Обществената манипулация се развива на много нива. Аз също смятам, че това правителство трябва да бъде по някакъв начин санкционирано, но това не означава, че искам да съм жертва на друг таен процес“, коментира Марков.

„Иска ми се обществото да не става жертва от един управник на друг, просто отказвам да участвам в неоткрита политическа игра, защото политическият процес би трябвало да бъде морален, независимо сега в какво състояние се намира. Ако продължим да избираме „по-малкото зло“, каквото правим 30 г., следващата 1 г. ще станем жертва няколко пъти на едни и същи палачи. Всички наблюдатели знаят, че Румен Радев няма подготовката да участва в политическата игра, нито е участвал в такава някога – този човек дойде от хангара и се качи на държавната трибуна и заговори за политика. Мястото, където се прави тя е в парламента. Аз разбирам неговото желание да се позиционира, да бъде употребена харизмата му, проблемът е кои кръгове искат да я употребят, в чия полза – не смятам, че е в обществена“, каза той.

„Не можем да обясним и роенето на куп партии, те няма да участват сега на изборите. Каква е целта на всички тези новорегистрирани партии при това сегментирано пространство? Оправдателният режим, в който влиза президентът, е абсурден. Показва неопитност, държавническото поведение изисква да следваш строго духа на Конституцията, не текста, не члена. В България липсва дух – и парламентарен, и институционален. Това ме смущава, това поведение, което в дългосрочен план е заплаха за националната сигурност. Един сблъсък обществен, особено в среда с етнически и демографски проблеми, огромна бедност, може бързо да отключи процеси, чиито последствия могат да са и заличаване на българската държава“, коментира той.

Целия разговор с полк. Николай Марков гледайте във видеото:

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ