10 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Поредна бомба от Илон Мъск: Tesla Roadster ще може да лети

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че новият Roadster, който все още е в процес на разработка, ще може буквално да се носи над земята. Вярно е, че височината на полета ще бъде ограничена до един метър и както се надява Мъск, по този начин машината „няма да убие никого“.

Бизнесменът обяви необичайната функция на Roadster в ефира на подкаста на Джо Роган, на когото преди това е разказа за сгъваем слънчев панел на покрива на бъдещия микробус на Tesla. Според Мъск роудстърът ще получи „някаква ракетна технология“, която ще бъде включена в допълнителен спортен пакет SpaceX, кръстен на авиокосмическата компания на Мъск.

Както се оказа, пакетът не само ще подобри производителността на автомобила, но и ще добави реална полетна функция – ако, разбира се, разработчиците се справят с инструкциите на Мъск. В този случай Roadster ще може да се издига във въздуха от малки ракетни ускорители, работещи на сгъстен газ.

„Опитвам се да разбера как да накарам това нещо да лети, без да убивам хора“, каза още Мъск. От съображения за безопасност колата ще може да се издигне на разстояние от само 1-1.5 метра от земята (бизнесменът все още не е взел решение за точната височина). В този случай при внезапен отказ на двигателите летящата Tesla ще падне и ще повреди само окачването, а пътниците ще останат непокътнати.

Мъск отбеляза, че колата ще може да се придвижва напред, докато е във въздуха „доста бързо“, но времето за летеж ще бъде ограничено. Интериорът на Roadster с пакета SpaceX ще бъде двуместен: задните седалки ще бъдат демонтирани и заменени с облечен с въглерод цилиндър с високо налягане, който ще захранва допълнителните двигатели. Те ще бъдат инсталирани и отпред и отзад. Според идеята на Мъск дюзите на задните двигатели ще се появят в стила на Джеймс Бонд – под плъзгаща се регистрационна табела.

Проверка по рама

По предварителни данни освен технологиите от космическата програма, електрическата кола ще получи тримоторен електрически силов тракт- вероятно заимстван от Model S с приставката Plaid. Двигателите развиват 1 034 конски сили и ще ускоряват електрическата кола до 100 км/ч за 1.99 секунди. Разработката на Tesla Roadster ще завърши преди края на тази година. Началото на производството, както и първите доставки, са планирани за 2022 година.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ