1.5 C
София
петък, април 19, 2024

Пощенска марка отбелязва 120 години от рождението на патриарх Кирил

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пощенско-филателно издание на тема „120 години от рождението на патриарх Кирил Български“ беше валидирано днес. Тиражът е 6000 броя. Стойността е 2,30 лева. 

„Името на българския патриарх и днес се споменава с респект и възхищение у нас и в чужбина, защото е не само първият предстоятел на възстановената древна българска патриаршия, но е и задълбочен църковен изследовател“, отбеляза Русенският митрополит Наум. 

Изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки: 

„Изданието е красиво, колекционерско“. 

Художник е Ненко Атанасов, който се занимава с графичен дизайн на пощенски марки от 20 години

Проверка по рама

„Концепцията на марката е да може да представи представително годишнината от рождението на този знаменит български владика. Избраната фотография е непопулярна. Има тържествено оформление“. 

„Патриарх Кирил е голям духовник, живял в повратни времена в историческа епоха, която в своята трагедия нямат аналог в човешката история“, отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и още: 

„Той е вдъхновил онова, което всъщност е голямата добродетел на българския народ, а именно милосърдието, състраданието. Това, което е помогнало ние да се гордеем с неговата постъпка и с душевността, моралните устои и ценности на нашия народ. Това, което ни дава основание и възможност днес да гледаме с честни очи нашите приятели от Израел“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Печатът върху най-новата марка в българската филателия поставиха министър Росен Желязков, Русенският митрополит Наум, изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки и художникът на изданието Ненко Атанасов.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ