18.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Разследват причините за дерайлирането на цистерни по жп пътя Русе – Каспичан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Следователи от Окръжна прокуратура в Русе установяват причините, довели до инцидента с дерайлиралите влакови цистерни с бензин на релсовия път по направлението Русе – Каспичан.

Сигналът за инцидента е подаден в 1:05 часа тази нощ, когато между Ветово и Сеново дерайлират четири цистерни, част от влакова композиция.

За случая е уведомен и главния прокурор, тъй като този инцидент попада в класификацията за крупни аварии, обясни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Подробности за жп състава даде Борислав Аврамов, главен ревизор в НКЖИ.

„На километър 38 плюс 500 е възникнало дерайлирането. Един от вагоните излязъл, след което (влакът) около два километра се е движил по този начин – с дерайлиралия вагон, и в последствие на 41-ви километър вече изпадат всички останали вагони“.

Съставът е бил от 26 пълни с бензин вагона и по два празни в началото и в края на композицията. Влакът е бил и с два локомотива – начело и на опашката

Проверка по рама

При дерайлирането са паднали 5-ият, 6-ият, 7-ият, 8-ият и деветият е спрял в другите преди него. В момента е овладян рискът от изтичане на гориво, изключена е контактна мрежа и проводниците са заземени.

На мястото на инцидента ясно личи, че релсовият път е нагънат, но по думите на Аврамов той е бил в добро състояние:

„В никакъв случай състоянието на инфраструктурата не е лошо, което да означава, че не е безопасна, напротив – безопасна е инфраструктурата. В момента тече текущ ремонт в този участък, поради тази причина скоростта в мястото на дерайлиране е 25 км/час, преди това са се движили много други влакове и не е имало никакви проблеми“.

Тримата машинисти, които са били в екипажа, са невредими. Няма и голям разлив на гориво.

Поне седмица ще продължи ремонтът на участъка, а дотогава товарните влакове ще се движат по обходни маршрути, а за пътническите са осигурени автобуси.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ