10 C
София
вторник, април 23, 2024

Рашков: До седмица сезирам прокуратурата за Борисов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Материали от подслушвания са предавани на бившия премиер, твърди вътрешният министър

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков до седмица ще сезира прокуратура за действия на бившия премиер Бойко Борисов. В интервю за предаването на Сашо Диков в „Евроком“ той разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. На въпрос какви доказателства има за тези си твърдения, Рашков се подсмихна и обяви, че „както се казва в литературата: “следите остават”.

Рашков обаче даде да се разбере, че е скептичен по отношение на това дали главният прокурор Иван Гешев ще предприеме каквито и да е реални действия срещу Борисов. „За гражданите е ясно защо главният прокурор се обръща към премиера с думите „шефе“, каза Рашков. Той даде за пример работата на държавното обвинение по разследването за кюлчетата и пачките с евро, снимани в спалнята на правителствената вила „Секвоя“. По негови думи е можело да се установи откъде и кой е закупил златото, тъй като такива кюлчета се продават само в две български банки – Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка. Това обаче не било сторено. Според него нямало проблеми да се проследят и пачките с по 500 евро по техните номера.

Вътрешният министър коментира и скандала с подслушванията, като опроверга твърденията на говорители от ГЕРБ, че всяко използване на специални разузнавателни средства оставя следи. По негови думи хора са били подслушвани, но не всичко е било надлежно завеждано. Материалите, които не са годни за досъдебно производство, вместо да бъдат унищожавани, са давани на бившия премиер Борисов. Той от своя страна ги е използват за натиск. „Физически са унищожавани материали от СРС, събирани до формирането на това правителство. Този факт трябва да говори достатъчно на гражданите. Този факт навежда на мисълта, че те са вършели нещо, което не съответства на закона“, смята служебният министър.

Рашков отказа да влезе в конкретика с аргумента, че все още текат проверки и не може да съобщи имена на подслушвани политици по твърденията на съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов за 32-ма опозиционни лидери, поставени незаконно под контрол.

В същото време Рашков върна лентата и заговори за друг списък от подслушвани преди няколко години. „Ако имаше истинска прокуратура в нашата страна, докато бях председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, трябваше тези служелите на ДАНС, които тъпкаха закона, включително бившият председател Димитър Георгиев, да отидат на съд“, коментира вътрешният министър. Той визира скандала през 2017 г., когато алармира за неправомерно подслушвани политици, магистрати и журналисти. Тогава Рашков обвини ДАНС, че блокира работата на бюрото, тъй като в няколко случаи агенцията е отказала да предостави материали за използвани СРС. „Един от случаите касае много известен човек, който не е в залата“, разкри Рашков в парламента и добави, че няколко граждани са били уведомени за нерегламентираното им подслушване, но не е последвала реакция на прокуратурата. Заради твърденията си Бойко Рашков беше нападнат от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и от управляващата партия ГЕРБ.

Проверка по рама

ОЩЕ ЕДИН СПИСЪК

Пред Сашо Диков Рашков вкара в оборот и трети списък, свързан с прокурорската активност по отношение на политици и магистрати с имоти в чужбина. Прокуратурата съобщи за укритата информация за притежавани активи и имоти зад граница в разгара на предизборната кампания на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава беше обявено, че 11 души на висши публични длъжности, както и 27 магистрати са скрили, че притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки зад граница, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, както и участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании.

Не последва обаче реален резултат след разкритите факти. Според Рашков този списък с магистрати и политици все още може да се пази от бившия главен прокурор и настоящ шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. „Поемам ангажимента да попитам новия шеф на ДАНС за този списък“, обеща служебният министър.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ