3.9 C
София
петък, април 19, 2024

Ръководителката на Специализирания наказателен съд поема мегаделото срещу Бобокови

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пламен Бобоков с адвокат Ина Лулчева.

Системата за случайно разпределение изпрати мегаделото за опасните отпадъци срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима души при ръководителката на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова. 

Името ѝ беше изтеглено измежду тези на всички наказателни съдии, без съдия Миров, който в края на миналия месец одобри споразуменията между прокуратурата и трима от обвиняемите за аферата с опасния боклук, които признаха участието си в престъпната група, ръководена от Атанас Бобоков и Красимир Живков, и така получиха условни присъди. Тези техни признания стават част от 100-те тома обвинителен акт и доказателства, които вчера прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд

Райкова не се ангажира със срок кога ще насрочи разпоредително заседание. Пред журналисти и адвокати тя обясни, че дали ще спази едномесечния срок ще може да каже едва след като започне да чете материалите, които са събрани в 100 тома:

„Първата ми мисъл е къде ще сложим делото, къде ще го съхраняваме, защото имаме много такива дела и няма място“.

Проверка по рама

Делото беше разпределено публично по искане на защитата на Пламен Бобоков – адвокат Ина Лулчева, пред медии и адвокати, а пред компютъра беше самата ръководителката на Специализирания наказателен съд. 

„Имате ли някакви съмнения, че нещо може… Адвокатите гарантират правата. По закон въобще няма изискване кои да присъстват. Ние го правим. Смятаме, че има достатъчно публичност в момента“, коментира Мариета Райкова.

„Според мен, трябваше и те да са тук. Все пак това е тяхното дело и тяхната съдба. Ние сме само техни защитници“, каза адвокатът на Николай Миховски – Христо Ботев. Той все пак нарече положително решението на съда за публично разпределение на едно от най-шумните дела за 2020-а година.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ