18.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Синът на конституционния съдия Константин Пенчев с фирма за 1,2 млн. лв.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Син на именит конституционен съдия и бивш омбудсман изплува покрай международното разследване OpenLux, в което участва и разследващият сайт BIRD.bg. Става дума за магистрата Константин Пенчев, чийто син има фирма в Люксембург с активи за стотици хиляди евро. Любомир Константинов Пенчев е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв.

Разкритието е резултат от OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

От българската страна са били проучени активи за над половин милиард евро на български собственици в над 250 фирми. Първото име е сина на Константин Пенчев. Припомняме, че през 2015 г. ГЕРБ номинираха Пенчев за конституционен съдия.

При проучване на баща и син Пенчеви, от разследващия сайт „Биволъ“ са установили, че през 2014-а година се придобили апартаменти в София на „Витошка“ и на „Раковска“ за 300 хил. евро:

„Тези пари през 2014-а година си имат някакво обяснение, предполагам“, посочи пред Българското национално радио Атанас Чобанов от сайта “Биволъ”. До конституционния съдия са били изпратени и въпроси, но отговор все още няма.

Проверка по рама

„Допускам, че той наистина не знае, че разполагаме с тези данни. Или не е очаквал името му да излезе. Това важи и за много други хора, за които ще пишем в следващите дни“, обеща още Чобанов.

Националната агенция по приходите също е била попитана получавала ли е данни от Люксембург за българи, които притежават фирми там и какви са техните активи.

„Отговориха ни подробно как става това… Имало 3 спонтанни информации през последните 2 години, но не се казва за какво. НАП е искала от Люксембург информация 6 пъти, но не казаха какъв е резултатът“, обясни журналистът.

Известен руски олигарх е получил със семейството си българско гражданство, съобщи още Чобанов и добави, че за това „Биволъ“ ще пише в следващите дни.

„Децата му се появяват с българското си гражданство с компания с активи за 40 млн. евро в Люксембург“, уточни той.

Според него това показва, че българското гражданство, което се продава срещу инвестиции, служи и за други цели.

Магазин за Акумулатори

„Има и случай на друг богат руснак, който придобива търговски център в България за десетки милиони евро. Досега не се знаеше, че е негова собственост“, разказа още журналистът и посочи и други разкрития:

„Как може замърсяващият ТЕЦ „Бобовдол“ да е собственост на някакъв 83-годишен британец, сламен човек, той дали знае, че е собственик на централата. Но това е декларирано. Т.е. имаме фалшива декларация и това трябва да се проучи от прокуратурата“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ