16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Това е краят! ГЕРБ подслушвала масово протестиращите с обвинение „държавен преврат”, по което се лежи 10 г. в килия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това трябва да е краят! Глутницата ГЕРБ на Бойко Борисов е разпореждала масово подслушване на всички важни фигури от протеста, разтърсил България през почти цялата 2020 г., видя Narod.bg

През лятото на 2020 г. в разгара на протестите прокурори от Специализирана прокуратура искат разрешения за прилагане на СРС във връзка с досъдебно производство за ОПГ, целяща преврат, престъпление по Чл. 95. от Наказателния кодекс., пише bird.bg .

Престъплението е тежко и се наказва с над 10 години затвор, което оправдава прилагането на СРС ако съдът ги разреши. По това прилагане на СРС са засечени контакти и са установени самоличностите на голям брой активисти на антиправителствените протести от миналото лято от различни организации – “Изправи се БГ”, “Системата ни убива”, организацията на генерал Шивиков, “Отровното трио” и други. Те са определени от спецпрокурорите като ОПГ, което цели да завземе властта със сила.

БРРД се сдоби с документ, в който са описани подробно прокурорските разсъждения на тази тема. Става дума за прокурорско искане и обосновка за продължаване на СРС спрямо Тихомир Валериев Василев – активист близък до “Изправи се, БГ” на Мая Манолова.

В документа се описва събраната информация с подслушване на телефона на същото лице от 17.08 до 14.10.2020 г. Искането е изготвено от прокурор Попов и разписано от прокурор Ив. Първанов.

Проверка на БРРД установи от публичните регистри на декларациите на магистратите и от публичния регистър на ВСС на командированите магистрати, че става дума за двама прокурори, които са командировани в СП от Районна прокуратура – София: Николай Йорданов Попов и Иван Валериев Първанов. Последният е син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов (при Борис Велчев).

Проверка по рама

Вчера в ефира на БНТ адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян показаха началната страница на документ, която съвпада с първата страница на документа, получен в редакцията ни. Те показаха също така транскрипции от разговори проведени от обект “Тихо” и списък с 24 искания за СРС одобрени от Специализирания наказателен съд.

Стана ясно, че е подслушван и Настимир Ананиев – председател на партия “Волт” След предаването двамата се запътиха към МВР, за да предадат тези документи на вътрешния министър Бойко Рашков, който е разпоредил проверка за подслушването на политици и граждански активисти по време на протестите от 2020 г. и след тях.

Искането за продължаване на подслушването е с регистрационен номер RB421137-001-12 от 14.10.2020 г. Става ясно, че то е подадено няколко дни преди да изтече първоначалното искане за СРС, което е подадено от Специализирана прокуратура на 17.08.2020 и е одобрено от Специализирания наказателен съд за периода от 19.08.2020г. до 19.10.2020г. Искането е изготвено от Попов в два екземпляра за ГДБОП и за ДАТО. 

За прилагането на това СРС са информирани шефа на ГДБОП Любомир Янев, зам-шефът старши комисар Илия Делчев, началник отдел „Н“ (“Терор” б.ред) комисар Дими Иванов. Има и десетина имена на оперативни работници от ГДБОП на по-ниско ниво.

От Специализирана прокуратура не отговориха на въпрос изпратен по имейл в рамките на кое досъдебно производство е поискано това СРС. По-рано от Специализирания наказателен съд изобщо отрекоха да са разрешавали такива СРС.

БРРД се свърза с голяма част от номерата, посочени в документа и от разговори с лицата се установи, че описаните контакти, разговори и събития отговарят напълно на съдържанието на документа и няма как да бъдат събрани в един текст без използването на специални разузнавателни средства. В такъв смисъл наличието на подслушване е факт и автентичността на приложените спрямо протестиращите СРС е потвърдена.

Магазин за Акумулатори

Оперативна информация: Провокатори платени от Черепа

Прокурорите стъпват на оперативна информация получена в ГДБОП, че в гражданските протести са внедрени провокатори, които са организирани и платени от Васил Божков – Черепа. Тази “опорна точка” на прокуратурата всъщност е публична и беше огласена заедно с фрагменти от публикувани СРС-та миналото лято.

“В ГДБОП – МВР, отдел „Н” е постъпила оперативна информация за лица подготвящи извършването на провокативни действия по време на провеждането на граждански протести с цел възникването на масови безредици. Според получената информация, същите тези групи се финансират от лица и фирми от обкръжението на лицата Васил Божков.

Според получените данни организаторите на протестите раздават пари на лица от криминалния контингент за участие в протестите и извършване на провокации срещу служители на МВР. С организирането на протестите лицата целят да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката и извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, което съставлява нарушение на чл. 321, ал. 3, вр. ал. 1 от НК, вр. с чл. 95 от НК.

За организирането на размирици свързани с протестите се използват лица от фракциите на футболните агитки срещу заплащане. Според информацията сумата, която щяла да се плаща за участие в протестите е 100 лв., като парите са осигурявани от Васил Божков с прякор „Черепа“.

Манолова + Триото + Шивиков = ОПГ

По ОПГ-то на “превратаджиите” е работила ГДБОП, “с цел установяване на лицата участващи в ОПГ, разкриване на престъпната им дейност и установяване на пострадали от тях лица. Установени са адресите, посещавани места, използвани автомобили, комуникационни средства за връзка, както и лицата, влизащи в състава на организираната престъпна група.” Сред тях са бившият омбудсман Мая Манолова и ген. Димитър Шивиков.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ