Последни

Цацаров иска законови промени за незаконното имущество

Има натрупана значителна съдебна практика. Трябва да има законови промени относно обема на отнеманото незаконно придобито имущество. Следва да има промени и няма народен представител, който да е против, но досега няма политическа воля. Това заяви бившият главен прокурор и ръководител на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров пред БНТ.

Попитан защо има претенции за малко под 500 млн. лева, а съдът е уважил за около 20 млн. Цацаров обясни, че исковете се предявяват за няколко години, минават и през три съдебни инстанции. Далеч не всичко е приключило в рамките на отчета за годината, напомни той. Освен това имало и принципно запитване до Европейския съд и това също забавя процеса, тъй като се чака отговорът.

Според бившия главен прокурор, идеята да има специален прокурор, който да разследва главния прокурор и да не му е подчинен, е много екзотична. Той зададе въпроса – този специален прокурор, който ще контролира главния, безгрешен ли е? Цацаров напомни каква е процедурата по отношение на имуществото на Васил Божков – Антикорупционната комисия трябва да докаже пред съда тезата си за незаконно имущество.

Реално за Божков и директно свързани с него лица, включително жена му Елена Динева, става въпрос за 278 млн. лева. Предвид това, че Божков е в Дубай, правото му на защита било определено в Гражданско-процесуалния кодекс, но бившият главен прокурор не влезе в технически подробности как точно. „Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция“, подчерта Цацаров, визирайки предимно бюрокрацията.

Проверка по рама

Не пропускай

Back to top button
bahçeşehir korsan taksi