13.8 C
София
петък, март 29, 2024

Цацаров иска законови промени за незаконното имущество

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Има натрупана значителна съдебна практика. Трябва да има законови промени относно обема на отнеманото незаконно придобито имущество. Следва да има промени и няма народен представител, който да е против, но досега няма политическа воля. Това заяви бившият главен прокурор и ръководител на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров пред БНТ.

Попитан защо има претенции за малко под 500 млн. лева, а съдът е уважил за около 20 млн. Цацаров обясни, че исковете се предявяват за няколко години, минават и през три съдебни инстанции. Далеч не всичко е приключило в рамките на отчета за годината, напомни той. Освен това имало и принципно запитване до Европейския съд и това също забавя процеса, тъй като се чака отговорът.

Според бившия главен прокурор, идеята да има специален прокурор, който да разследва главния прокурор и да не му е подчинен, е много екзотична. Той зададе въпроса – този специален прокурор, който ще контролира главния, безгрешен ли е? Цацаров напомни каква е процедурата по отношение на имуществото на Васил Божков – Антикорупционната комисия трябва да докаже пред съда тезата си за незаконно имущество.

Реално за Божков и директно свързани с него лица, включително жена му Елена Динева, става въпрос за 278 млн. лева. Предвид това, че Божков е в Дубай, правото му на защита било определено в Гражданско-процесуалния кодекс, но бившият главен прокурор не влезе в технически подробности как точно. „Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция“, подчерта Цацаров, визирайки предимно бюрокрацията.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ