10.8 C
София
събота, април 20, 2024

Чехия затваря напълно три околии с около 300 000 жители

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Правителството на Чехия обяви днес, че налага строг локдаун в три окръга в страната, където има голям ръст на новите случаи с коронавирус и болниците са претоварени, предаде „Ройтерс“.

Заповедта означава, че се забранява влизането в и излизането от околията Трутнов в източния Краловохрадецки край, а също околиите Хеб и Соколов в западния Карловарски край, каза здравният министър Ян Блатни. По думите му тези ограничения влизат в сила утре.

Това обаче зависи от факта дали правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш ще може да осигури днес в парламента удължаване на срока на извънредното положение, който изтича в неделя. Блатни поясни, че ще има изключения от локдауна за лица, които работят или учат другаде.

В трите споменати околии живеят около 300 хиляди души, а през миналата седмица нивото на инфекции там варираше между 1091 и 1183 на 100 хиляди човека, сочат данни на здравното министерство.

Чехия с население 10,7 млн. бе най-силно засегнатата европейска страна от сегашната вълна на разпространение на заразата. През последните дни новите случаи с коронавирус за денонощие бяха около 9000. От началото на пандемията в страната са починали 17 772 души с диагноза Covid-19.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ