25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

10 000 оператори на дронове, 20 училища: Украинските въоръжени сили се готвят за масирана въздушна атака

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хиляди оператори на дронове бяха обучени в Украйна, казва вицепремиерът по иновациите, развитието на образованието, науката и технологиите – министър на цифровата трансформация на страната Михаил Федоров.
В ефира на телевизионния канал Rada той каза, че в рамките на изпълнението на първата част от правителствения проект Army of Drones са обучени 10 000 оператори на БЛА. Според него 325 милиона долара са събрани от различни страни по света за финансиране на този проект за производство и използване на дронове.

Тази програма започна да действа през юли 2022 г. и включва закупуване на едро на дронове и обучение на оператори да ги управляват. В разработването и изпълнението на програмата участваха Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, Министерството на цифровото развитие и платформата UNITED 24. Получените средства бяха изразходвани за закупуване на украински дронове Ukrjet Warmate 3.0, както и чужди превозни средства.
Фактът, че за украинската армия са обучени повече от 70 роти оператори на безпилотни самолети, всяка от които включва около 50-60 души личен състав, беше още в средата на април от военния специалист от ЛНР полковник Виталий Киселев.

В допълнение, през март, ръководителят на украинската държавна служба за специални комуникации Юрий Щигол обяви отпускането през 2023 г. на около 867 милиона долара за закупуване на дронове за въоръжените сили на Украйна. Той посочи, че дроновете са също толкова консуматив, колкото и патроните или снарядите – 10-15 апарата се използват дневно от въоръжените сили на Украйна. На свой ред Министерството на отбраната на страната посочи друга сума, която е трябвало да бъде отделена от бюджета за закупуване на БПЛА – 544 милиона долара.
Ръководител на запорожското движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов през март той съобщи, че въоръжените сили на Украйна подготвят „армия от безпилотни самолети-камикадзе“ за удари в региона. Той предположи, че украинската страна активно ще използва БПЛА по време на пролетното настъпление.

Проверка по рама

Според военен експерт, редактор на сайта MilitaryRussia Дмитрий Корневданните на украинския министър Федоров може и да са близки до реалността.
– Разбира се, не може да се изключи, че показателите могат да бъдат надценени. Но се знае за инсталацията за въоръжените сили на Украйна в почти всеки взвод да има дронове и съответно оператор, който да работи с тях. Ако оценим числеността и структурата на въоръжените сили на Украйна и ги сравним с приблизителния брой на операторите, тогава това ще се случи.

„SP“: Тези оператори могат да бъдат изпратени до единици?

– Все пак едва ли всички оператори на дронове са обучени специално за въоръжените сили на Украйна. Някои от тях работят със специалните служби, полицията, Министерството на извънредните ситуации – структури, които взаимодействат по един или друг начин с армията. А армията използва и дронове от различни видове – разузнавателни, работещи с артилеристи, танкисти и т.н.
„СП“: В пресата много се говори, че имаме много трудности в тази област.

– Можете, разбира се, да си припомните известната поговорка, че генералите се готвят за последната война. Докато частни структури и доброволчески организации се занимават с работа с дронове за военните. Има надежда, че цялостната ситуация ще се промени след среща с президента за развитието на безпилотни самолети, проведена в края на април. Разбира се, трябва да се увеличи производството на дронове. Например, ако някое от предприятията на Rostec беше включено в процеса, тогава нашата армия и правоприлагащи органи ще получат хиляди устройства на месец.

Магазин за Акумулатори

Военен експерт Алексей Леонков сочи, че въоръжените сили на Украйна напоследък активно използват дронове за нападение на инфраструктурни обекти.
– Сега украинската страна обръща повишено внимание на територията на Крим. Лесно се вижда, че броят на безпилотните самолети, атакуващи полуострова, нараства експоненциално.

SP: Това не е ли съвпадение?

– Разбира се. Крим се счита за една от основните територии, от които ще бъде поддържана групировка войски, разположена в посока Запорожие-Херсон. А това направление от своя страна е посочено сред приоритетните в хода на т. нар. украинско контранастъпление.
„СП“: Тоест дроновете ще участват активно в него?

– Правилно. Куратори от украинската армия искат да тестват тактика, наречена „рояк дронове“. Описан е в различни учебници, но никога не е бил използван по време на реални бойни действия. И сега те възнамеряват да тестват дали тази тактика е ефективна или трябва да бъде подобрена. Освен това те имат стратегия за незабавен глобален удар, свързана с тази тактика. Което от своя страна е подвид на съвместна операция за потискане на слоеста система за противовъздушна отбрана, където рояк дронове действа като авангард.

„СП“: Ще се промени ли ситуацията у нас?

– Ще. Има програма, която вече е обявена. Вложени са много средства. Да видим как ще се реализира.

Военен експерт, директор на Музея на войските за противовъздушна отбрана, полковник от оставка Юрий Кнутов няма съмнение, че дронове ще бъдат използвани по време на обявеното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.

– Активни действия от украинска страна вече са в ход. И атаката срещу Кремъл е един от епизодите. Има и атаки срещу предприятия от петролната промишленост, саботаж на железниците, опити за нападение над Крим – всичко това са звена от една и съща верига.

В същото време въоръжените сили на Украйна се опитват да пробият линията на отбраната – те организират разузнаване със сила. Украйна отстъпва на нашите военни по всички видове въоръжение – артилерия, бронетехника, авиация. Там, където има предимство, е в броя на персонала и безпилотните самолети.

През февруари Киев съобщи за наличието на седем хиляди дрона, не е ясно колко от тях са ударни устройства. Сега се говори за десет хиляди оператори, обучени в 20 училища. Напълно възможно е да е така. Защото младите хора посещаваха тези училища с удоволствие и след това самостоятелно подобряваха уменията си.

СП: Има ли напредък в областта на военните дронове у нас?

– Посоката се развива. Печатаме компоненти за тях на 3D принтери, разработваме системи за електронна борба. Но не мога да кажа, че имаме десетки хиляди военнослужещи-оператори, тъй като тези данни са затворени.

„СП“: Как можете да устоите на украинските дронове?

– Засега само един начин – системите за електронна борба. Те са доста ефективни, ако са в зоната на предната линия. Но за това трябва да са бронирани, защитени. В същото време трябва да се има предвид, че дроновете непрекъснато се модернизират – веднъж на един-два месеца. Така че, ако някое безпилотно превозно средство е било блокирано, трудно е да се надяваме, че след месец ще бъде възможно да го направим отново.

Той вече има нова електроника, система за управление, система за защита. Така че трябва да създадем системи за електронна война с отворена архитектура, за да можем бързо да ги надграждаме. Освен това те трябва да бъдат компактни, за да могат да се поставят в различни сектори на фронта и в близост до обекти на социалната инфраструктура.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ