11.7 C
София
петък, март 29, 2024

1000 шахти дебнат да ни глътнат заради крадци и разсеяни работници

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Над 1000 са сигналите за шахти с отворени или липсващи капаци само в София за последните две години. Това съобщиха от Столичната община на фона на зачестилите инциденти с паднали в шахти и изкопи хора в страната. Само преди дни мъж падна в шахта в кв. Коматево в Пловдив и се отърва по чудо без сериозни травми. В началото на месеца пък мъж пострада след падане в отворена шахта в столичния жк “Люлин” 8. В конкретния случай шахтата се намира непосредствено до училище, а край нея непрекъснато минават деца. Пострадалият мъж е с рани и натъртвания.

В контактния център на общината по електронен път или чрез обаждане непрекъснато постъпват сигнали за опасни шахти и изкопи. Оказва се обаче, че почти всички от тях не касаят общината, тъй като тя не е собственик на съоръженията. Такива са експлоатационните дружества – топлофикация, енерго, водоснабдяване, комуникационни оператори… „Във всеки случай, когато получим сигнал, го пренасочваме към съответното дружество собственик на опасната шахта.

В много случаи обаче предприемаме мерки и известяваме дирекция „Аварийна помощ и превенция“. В такива случаи техни екипи отиват на място и затварят шахтата, ако капакът е наличен. Ако не е, те обезопасяват шахтата, като я обозначават, така че да бъдат предотвратени инциденти, докато дружеството собственик вземе мерки“, обясниха за „Телеграф“ от „Московска“ 33. По данни на общината за периода от началото на 2021 г. досега служители на дирекцията са обозначили по този начин над 300 зеещи шахти. По данни на общината причината за липсващ капак обикновено е кражба. Отворените такива пък се обясняват с немарливи служители на експлоатационните дружества, които ги забравят след края на работата си.

Огромен е проблемът с шахтите и изкопите и в морската столица. Само преди дни 59-годишен варненец пострада тежко след падане във ВиК изкоп. Инцидентът стана на улица „Арх. П. Момчилов“ в кв. „Левски“ вечерта около 22,30 часа на 11 ноември (петък). Мъжът веднага бе настанен в болница в морския град с тежка шийна травма. „Няма промяна в състоянието му, все още има опасност за живота и се намира в интензивна стая. Правим консултации с всякакви доктори, за да се прецени дали да се поеме рискът да се прави операция. В процес на проучване сме в момента“, съобщи след инцидента Ивелина Митева, една от дъщерите на пострадалия. Мъжът е настанен в многопрофилната болница „Света Анна“ и му предстои операция. „Има парализа и на четирите крайника, докторите не могат да обещаят пълно възстановяване“, добави и Милена, другата дъщеря на пострадалия. След инцидента мястото е засипано с пясък и чакъл и ровът е запълнен.

Проверка по рама

Изкопът е направен от ВиК – Варна заради авариен ремонт на спукана тръба. „Работено е по сериозна авария и е практика, след като тя е отстранена, да се изчакат поне 24 часа, за да се направят отново тестове дали няма други течове.

Междувременно изкопът е бил обезопасен, ограден с платна и предупредителна лента“, обясниха от от ВиК дружеството. Казват, че след като екип на дружеството отишъл да закопае рова, установил, че едно от паната е съборено в изкопа. По-късно разбрали за инцидента. В понеделник участъкът вече бе асфалтиран. „Не мисля, че който и нормален човек, само на снимка да го види, ще реши, че обектът е правилно обезопасен“, коментира още Ивелина. Тя добави, че на мястото на изкопа имало поставени три пана за преминаване, между които имало отстояние. Нямало и светлоотразителни ленти. „Баща ни се прибирал, като опитва да си отвори и се спъва в металното пано, след което пада в рова, който е дълбок към 2,5 метра. Навън вали, тъмно е, хлъзгаво е“, обясни Милена.

Преди три години две незрящи жени пропаднаха в необезопасен изкоп в кв. „Победа“ във Варна. До инцидента се стигнало, след като изкопан ров не бил обозначен с каквито и да било знаци през времето на обедната почивка на работниците. Той бил направен за поставянето на светеща пешеходна пътека към подхода, който води до пешеходния подлез на бул. „Сливница“. Хората, живеещи в район, тогава коментираха, че там няма тротоари, а всекидневно преминават много хора с проблемно зрение.

Двама се пребиха за година в Русе

Само тази година случаите на пропадане на човек в шахта в Русе са два. Към тях не се причисляват инцидентите в изкопи, каквито има из целия град във връзка с изпълнението на мащабния ВиК проект. Първият случай е от февруари, когато жена пропадна в триметрова шахта на ул. „Вискяр“, докато разхожда домашния си любимец. Стъпила върху плоча, която се пропукала и стопанката на кучето се озовала на дъното. Запазила самообладание и сама позвънила на тел. 112. В болницата установили, че има фрактура на прешлен.

При другия инцидент, който е отпреди няколко месеца, мъж пропадна в двуметрова шахта край басейн „Локомотив“. Наложи се да се намесят пожарникари, за да извадят пострадалия. Преди време пък пожарникари вадиха бременна в четвъртия месец от необезопасена шахта в Тутракан.

Криминално

Магазин за Акумулатори

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ