4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

11 години обвиняема: Балдъзата на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на топ гангстера Евелин Банев – Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ).
Това видя „Сега“ в деловодството на Софийския градски съд. Дишлиева, която е сестра на уж бившата съпруга на Банев Моника Добринова и вдовица на разстреляния бизнесмен Константин Дишлиев, настоява да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение.

Дишлиева беше обвинена по делото през 2007 г., а процесът приключи окончателно през 2018 г. – 11 години е била обвинена и подсъдима за престъпление, което не е извършила.
Добринова също беше подсъдима и оправда по делото, по което Брендо получи 6-годишна присъда. И тя води дело за обезщетение заради оправдателната си присъда. То вече приключи на 2 инстанции.

Първоначално прокуратурата беше осъдена да й плати 118 000 лева – 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди заради платените от нея адвокатски хонорари. На втора инстанция обаче това обезщетение беше драстично намалено.
Според апелативните съдии справедливото обезщетение за моралните й вреди е 15 хил. лв. Те оставиха в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати 18 хил. лева за адвокатските хонорари, т.е. общо 33 хил. лв.

Проверка по рама

Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Освен 6-годишната си присъда от България, Банев има и присъди от Италия и Румъния – 20 и 10 години затвор, все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.
Прокуратурата изпрати до украинските власти искане за екстрадиция на Брендо, но претенции за това имат и Италия и Румъния.

Оказа се обаче, че Банев е освободен от ареста, тъй като през 2015 г. официално е станал украински гражданин, а Конституцията на страната забранява екстрадиция на техни граждани.

Материалът 11 години обвиняема: Балдъзата на Брендо съди прокуратурата за 500 бона е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ