24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

12 упражнения при дискова херния

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дисковата херния (разговорно и по-общо наричана дископатия) е състояние, засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притиска структурите, които се намират в него.

Дисковите хернии се получават най-често между 30 и 50-годишна възраст.

Дисковите хернии обикновено са резултат на износване на дисковете, най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети.

1. Изходно положение: легнал по гръб. Поставете сгънатите в лактите ръце около гръдния си кош. Изпъчете гръдния кош нагоре, сякаш правите полумост, задръжте се известно време така, след което се върнете в изходно положение и се отпуснете. Направете най-много 7-8 такива повторения.

2. Изходно положение: легнал по гръб. Сгънете крака в коленете, като ръцете разположите на пода до тялото. В такова положение много бавно повдигайте таза нагоре, като в същото време стягате ханша. Задръжте в това положение, като напрягате мускулите на гърба и кръста, и накрая се отпуснете. Повторете най-много 6-7 пъти.

3. Изходно положение: легнал по гръб. Краката изпънати на пода, както и ръцете. Напрягайки мускулите на гърба, опитайте да се повдигнете с няколко сантиметра над пода, опирайки се на дланите и на раменете си. Повторете 3-4 пъти.

Проверка по рама

4. Изходно положение: легнал по гръб. Сложете ръце зад главата. Сгънете единия крак в коляното и изпънете към гърдите. След това изправете крака и се отпуснете. Повторете упражнението с всеки крак по 6-7 пъти.

5. Изходно положение: легнал по гръб. Повдигнете лявата ръка и левия крак едновременно нагоре. Задръжте във въздуха за 8 секунди и отпуснете. Същото направете и с дясната ръка и десния крак. Повторете по 6-7 пъти.

6. Изходно положение: легнал по гръб. Ръцете и краката в изправено, изпънато положение. Повдигнете нагоре и двата си крака, но единият да е прегънат в коляното, а другият – изправен. Задръжте за 10-20 секунди. Бавно отпуснете и повторете упражнението, като смените позициите на сгънатия в коляното и изправения крак.

7. Изходно положение: легнал по корем. Притиснете към ушите си дланите на ръцете, които са сгънати в лактите. Повдигнете горната половина на тялото нагоре, задръжте, след което се отпуснете в изходно положение. Повторете 5-6 пъти.

8. Изходно положение: легнал по корем. Опрете в пода, на ниво гръден кош дланите на ръцете си, които са прегънати в лактите. Повдигнете горната част на тялото, като я огънете. Отпуснете се. Повторете 7-8 пъти.

9. Изходно положение: легнал по корем. Ръцете трябва да са встрани на тялото, отпуснати, а краката – сгънати в коленете. Поразклащайте краката си известно време.

Магазин за Акумулатори

10. Застанете на четири крака с длани на ширината на раменете и с поглед – навътре. Изпънете таза назад, отпускайки се на пода, след това направете движение напред, сякаш ви се е наложило да пропълзите под нисък стобор. Почти пропълзявайки по пода с гърди, се изправете. Повторете 8-10 пъти.   

11. Застанете на четири крака, “походете” с лакти по пода напред назад. В това време гърбът трябва да е изпънат, равен.

12. Застанете на четири крака, като премествате колене по пода надясно и наляво. Повторете упражнение 4-6 пъти./ и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ