18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

16 нашенци влизат в затвора за експлоатираните българи в Тулуза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Българите, експлоатирали българи във Франция с цел просия, бяха осъдени и отиват в затвора, съобщи БНТ.

Повече от 30 души от български села на общините Долни Дъбник и Искър се принуждавани да просят в Тулуза. 16 от тарторите им получиха присъди като организирана престъпна група за трафик на хора.

Импровизиран лагер в един от крайните квартали на Тулуза с около 150 души, занимаващи се с просия. Жертвите на групата са били настанявани в крайно лоши условия на палатки и във фургони, без достъп до вода и тоалетна, а личните им документи били прибирани от лидерите на бандата. Подсъдимите разказват, че били бедни и водили свои приятели и съседи, с които заедно да просят.

„В този лагер всичко е добре организирано. Можеше да се разбере, че едни от обитателите водят други. Такъв е животът в тази общност. Определено е пресилено да се каже, че това е експлоатация с цел просия. Няма достатъчно доказателства в тази посока“, заяви адвокатът на подсъдимите Еманюел Франк.

Френският прокурорът обаче посочи доказателства, че 33 жертви на подсъдимите са принуждавани да просят в най-посещаваните от туристи райони в центъра на Тулуза. Просещите изкарвали около 4 500 евро на месец и всички пари били прибирани от организаторите на трафика. Само за няколко месеца разследващите засекли, че към получатели в България са преведи над 211 хиляди евро. В крайна сметка, съдът прие за доказани обвиненията за трафик с цел просия и за пране на пари. И осъди 16-те на затвор от три до осем години.

Проверка по рама

„Тези присъди за прекалено тежки“, коментира Кристиан Етелин, адвокат на подсъдимите.

Съвместното разследване на българските и френски власти започва още през 2016 година. Петима от участниците привличат вниманието на българските антимафиоти. У нас започват да събират срещу тях доказателства за трафик на хора към Франция с цел просия и сексуална експлоатация. Няколко месеца по-късно френските служби за сигурност засичат съмнителни преводи на значителни суми към България през система за бързи преводи. Така попадат по следите на други участници в групата, които се намират във Франция.

Оказва, че получатели на парите у нас са именно петимата, които вече са разследвани за трафик на хора. Започва координирано разследване. Така се установява, че петимата, които работят у нас, набират бедни хора с увреждания срещу обещанието за работа срещу добро заплащане във Франция. Така от селата около Долни Дъбник хората са натоварвани в микробуси и откарвани първо до Андора, а от там прехвърляни в Тулуза. Френският съд прие, че жертвите са били подлагани и на системен физически тормоз, като са били бити и затваряни в тесни помещения по няколко дни за наказание. Осъдените получиха и забрана да влизат на територията на Франция, допълва БНТ.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ