24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

3 признака, че хълцането е симптом на ужасна болест

ПРОЧЕТИ СЪЩО

 За повечето хора хълцането е нещо обичайно, не сме свикнали да го считаме за признак на заболяване. Още повече за нещо по-крайно опасно. Не всичко обаче е така и не трябва да го подценяваме.
Известно е, че пушачите и любителите на алкохола хълцат по-често от останалите.

Италианските лекари обаче се сблъскаха и с нестандартни случаи, когато баналното бръснене или дори просто поглаждане на брадата провокира хълцане при мъжете! Съществува и един неоспорим медицински факт: хълцането често притеснява пациенти с рак. Специалисти от онкологични центрове и отделения за палиативни грижи потвърждават това.
Според News Medical Life Sciences списъкът с ракови заболявания, които причиняват хълцане, е обширен и включва рак на хранопровода, стомаха, панкреаса, белия дроб, някои мозъчни тумори и тумори на медиастинума. Според лекарите това се дължи на дразнене на нервите, участващи в работата на диафрагмата. Тимъти Пфанър, доцент в Медицинския колеж на Тексаския център за здравни науки A&M, обяснява това по следния начин:

Ето три знака, които заедно могат да показват, че хълцането е симптом на рак:
– хълцането е постоянноне може да спрете сами (продължава повече от 48 часа);

Проверка по рама

– хълцането е придружено от необяснима загуба на тегло;
– Чувствате се постоянно уморени.

Хълцането може да е симптом и на друг сериозен здравословен проблем – инсулт. Смята се, че в този случай хълцането се причинява от смущения в невротрансмитерните пътища в централната нервна система.

Говорейки пред The ​​Huffington Post, неврологът Даян Грийн-Чандос обясни, че е важно да търсите други признаци, за да определите дали имате инсулт. Изтръпване, замъглено зрение или внезапно объркване, например, са ключови индикатори за състоянието. Лекарят обясни, че хълцането заради инсулт вероятно ще бъде „болезнено, непрекъснато и силно, което идва от нищото“./Zdrave.to
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ