2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

30 900 българи над 65 г. са ваксинирани срещу грип безплатно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вече 30 900 българи на и над 65 г. са ваксинирани срещу грип безплатно по Националната програма. Най-много са поставените дози в София, а най-възрастният имунизиран в страната е от Пловдив и е 101-годишен. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Имунизация срещу сезонен грип се препоръчва да се извършва всяка година, преди началото или по време на епидемичния сезон. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се поставят през целия есенно-зимен сезон – от октомври на настоящата година до края на март на следващата година.

Съществуващата от дълги години система за епидемиологичен надзор на грипа в България показва, че ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип.
Грипните вируси могат да предизвикат сериозно заболяване при хора от всички възрастови групи, включително и при напълно здрави. При хората над 65 г. обаче, процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.

Повече за заболяването и за Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при хора на и над 65 г. 2023-2026 г., можете да намерите на обновения сайт на Министерството на здравеопазването – plusmen.bg.
Съществуващата от години система за епидемиологичен надзор на грипа в България показва, че ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип.

Проверка по рама

Освен краткия инкубационен период и лесния механизъм на предаване, за сезонния грип е характерна и непрекъснатата изменчивост на причинителя. Това води до всеобща възприемчивост, поради липса на имунитет към циркулиращия в даден момент щам, разпространение на вируса със значителна интензивност и ежегодно предизвикване на епидемии. Грипните епидемии са признати като един от първостепенните проблеми на съвременното здравеопазване поради високата заболяемост и смъртност, особено сред високорисковите групи. Най-сериозното и често усложнение от грипа е бактериалната пневмония. Първичната вирусна пневмония, т.е. тази, която е причинена от грипния вирус, е по-рядко срещана, но води до висока смъртност. Сред другите усложнения на грипа са: отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, обостряне и влошаване на хронични заболявания, като конгестивна сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, астма и диабет. През 2021 г. са били имунизирани 13,45% от възрастните над 65 г., които са целева група на Програмата.
Проучване, проведено през 2021 г. сред възрастни, хоспитализирани поради грип сочи, че ваксинираните пациенти са с 26% по-нисък риск от лечение в отделение за интензивни грижи и с 31% по-малка опасност от смърт поради грип спрямо тези, които не са имунизирани.

Маргарита Благоева
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ