13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

4 групи хора с риск от развитие на диабет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Четири групи хора са изложени на риск от развитие на диабет. Това заяви ендокринологът, специалист по превантивна и антиейдж медицина на Европейския медицински център (EMC) Елена Островская.
„Хората над 45 години с ниско ниво на физическа активност са изложени на риск. Жените, които са били диагностицирани с гестационен диабет по време на бременност, също са предразположени към диабет тип 2.

 Наднорменото тегло (индекс телесно тегло над 25. – Прибл. изд.) – също причина да бъдете предпазливи „, обясни ендокринологът.

Според Островская, сърбежът на гениталната лигавица може да показва диабет при жените. Тя отбеляза, че поради дразнене на лигавицата жените ходят на гинеколог. Кръвният тест обаче показва повишени нива на глюкоза. Експертът добави, че диабетът може да се появи, когато тялото стане десенсибилизирано към инсулин. Тоест, има нарушение на процеса на усвояване на кръвната захар от клетките.
Диабетът може да бъде диагностициран и чрез повишена умора, постоянно желание за пиене и често уриниране.

Също така, предвестниците на това заболяване са оток, наддаване на тегло или загуба на тегло без промени в диетата. Ендокринологът препоръчва да се поддържа физическа активност, да се следи храненето, да се спи достатъчно и да се контролират нивата на кръвната захар, за да се избегне развитието на диабет./Zdrave.to
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ