15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

4 ползи от добавянето на соя в диетата ви

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Соята е мощна храна, защото съдържа всичките девет аминокиселини, което я прави пълноценен протеин. Предлага се соя с различни цветове, включително жълта, зелена и черна. Зелената е популярна като едамаме, а жълтата често се използва за производството на тофу, темпе и соево мляко. Черните соеви зърна пък се използват широко в традиционните азиатски ястия. Въпреки това ползите от включването на соята в хранителния режим също са значителни. Балансът е жизненоважен при консумацията на соя, подобно на всяка друга храна.
Алергия към соя – как да разберете?

4 ПОЛЗИ ОТ ВКЛЮЧВАНЕТО НА СОЯ В ХРАНИТЕЛНИЯ ВИ РЕЖИМ
1. Осигуряване на необходимия ви прием на протеини

Както беше посочено, соята е пълноценен протеин, тъй като съдържа всичките девет аминокиселини, включително тези, които организмът ни не може да произвежда по естествен път. Малко храни на тази планета могат да направят това и същевременно да са подходящи за вегани.
Соята, заедно с киноата, е един такъв пример. Ако искате да намалите количеството на месото и животинските продукти в диетата си, соята е отличен протеин, който ще ви помогне да запазите физическото и психическото си здраве, докато се придържате към веганска диета.

Проверка по рама

Какво е лупина и може ли да замени соята?
2. Вземете си доза антиоксиданти

Антиоксидантите са основни вещества, които помагат на тялото ви да се бори със свободните радикали (вредни клетки, които навлизат в организма чрез тютюнопушене, замърсяване и вдишване на други токсични химикали). Тези свободни радикали могат да нанесат хаос на организма. Те могат да причинят повяхване на кожата и да доведат до по-висок риск от рак, сърдечни заболявания и други нарушения.

Неутрализирането на тези свободни радикали е от съществено значение за поддържане на баланса, затова трябва да консумираме богати на антиоксиданти храни. Соята, заедно с боровинките, е отличен пример за богата на антиоксиданти храна, която може да се бори със свободните радикали.
3. Подхранвайте психичното си здраве

Омега 3 е критично важен хранителен елемент, който държи настрана нарушенията на психичното здраве. Тревожността, депресията и други проблеми с психичното здраве могат да се влошат, когато в диетата ви липсват омега-3 мастни киселини. Като вегетарианец или човек, който яде много малко месо или риба, е предизвикателство да консумирате това хранително вещество, защото то обикновено се съдържа в рибата.

Магазин за Акумулатори

Но с богата на соя диета можете да сте сигурни, че тялото ви получава това важно хранително вещество. Соята, подобно на морските водорасли, е богата на омега-3 мастни киселини, като в половин чаша соя се съдържат 510 mg.
Полезна ли е соята за жените?

4. Подобряване на здравето на сърцето

Изследванията показват, че диета с малко или никакви животински продукти е отлична за минимизиране на риска от сърдечни нарушения, понижаване на холестерола и намаляване на риска от затлъстяване. Все пак е предизвикателство да преминете към веганство, особено ако обичате приема на протеини.
Със соята в диетата си можете да намалите броя на случаите, в които консумирате месо, за да сведете до минимум риска от хронични нарушения. Консумирането на соя вместо пържола е сигурен начин да забележите драстични промени в организма си. Това е отличен начин за бързо отслабване и понижаване на нивата на холестерола и високото кръвно налягане, ако сте наклонили кантара и сте изложени на риск от хронични нарушения.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Ползите от включването на соята в диетата ви са очевидни, но това не означава, че тя трябва да бъде единственият ви източник на протеини. Киноата, бобът и бобовите растения трябва да бъдат добавени към плана ви за хранене, за да балансирате различните хранителни вещества и да си дадете най-добрия шанс да се чувствате здрави и енергични.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ