7.1 C
София
събота, март 2, 2024

45% от българските учители не планират да се имунизират срещу Covid

ПРОЧЕТИ СЪЩО

27 на сто от българските учители желаят ваксинация, също толкова се колебаят, а  45 на сто не планират да се имунизират срещу Covid, показва  онлайн анкета сред над 13 000 педагози, проведена от Синдиката на Българските учители и Сдружението на директорите в средното образование в периода 9-13 февруари.

Над 47 на сто от учителите, които не желаят  имунизация,  се притесняват от евентуални странични ефекти от ваксините, а 44%  биха се ваксинирали, ако  имат достатъчно достоверни данни за ефикасността и безвредността на ваксината върху различните възрастови групи. Последното дава основание за налагане на извода, че педагозите имат  положителна нагласа към ваксините, проявяват интерес и търсят научни доказателства за тяхната ефективност, но все още голяма част от тях  не откриват достатъчно достоверна и надеждна информация по темата. 

В тази връзка от Синдиката на българсикте учители посочват, че е необходима  по-сериозна разяснителна кампания от страна на РЗИ и други медицински авторитети в областта на имунологията. 

Подобно е мнението и на Лилия Стоянова, учител по информатика във Варна, на която предстои да бъде поставена втора доза ваксина идната седмица:

„Трябва да се направи една широка и мащабна медийна кампания, където на хората да им бъде обяснено какво представляват точно ваксините, какви са предимствата на различните видове ваксини, за да разберат, че в крайна сметка те не са страшни. Дори напротив – биха ни помогнали да се справим с проблема“.

Проверка по рама

По последни  данни на Министерството на образованието и науката, желание за ваксинация заявяват 24% от българските учители.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ