Последни

46 милиона души са изключени от програмите за ваксинация срещу COVID-19

Игра на Богове -Възходът на падението

Десетки милиони търсещи убежище, мигранти, бежанци и вътрешно разселени лица по света са изключени от националните програми за ваксинация срещу COVID-19. Това става ясно от изследване на Световната здравна организация (СЗО), с което разполагат в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.

Сред изключените са 5,6 милиона вътрешно разселени лица в резултат на гражданската война в Колумбия, продължила шест десетилетия. В подобно положение са стотици хиляди бежанци в Кения и Сирия и близо 5 милиона други в Украйна.

Индия, Нигерия и Индонезия са сред няколко големи държави, чиито програми за ваксинация изключват разселените лица, според прегледа на СЗО, направен през март. Други, като Пакистан, също са включени в списъка, но оттогава насам са изменили плановете си, за да ги направят по-приобщаващи към уязвимите групи.

Международните здравни организации от месеци обмислят проблема с изключените лица, а хора зад механизма COVAX се одобриха създаването на специален канал за дози за най-уязвимите лица, които нямат никаква друга опция за достъп до ваксините срещу коронавируса.

Каналът, наречен „хуманитарен буфер“, ще използва 5% от дозите, разпределени за страни с ниски и ниски средни доходи чрез CОVAX, като ги пренасочва към най-уязвимите 20% в изключените общности, които ще се администрират от неправителствени организации като „Лекари без граници“.

Съгласно изчисленията, максимум около 33 милиона души ще отговарят на условията за ваксини от „буфера“, представлявайки най-изложените на риск в тези групи – здравни работници, възрастни хора и такива с рискови съпътстващи заболявания. Не е ясно кога и дали изобщо тези изключени общности ще бъдат ваксинирани и кой ще предостави ваксини за тях.

Проверка по рама

Хуманитарните групи заявиха, че дори всички мигранти, бежанци и други уязвими групи от населението да бъдат включени в националните планове, все още ще има между 60 и 80 милиона души, живеещи в контролирани от бунтовници територии по света, за които ваксините биха били недостъпни.

Изследването на СЗО илюстрира мащаба на пропуските в правителствените схеми. Повече от 70% от 104-те разгледани планове за ваксинация изключват мигранти, оставяйки повече от 30 милиона по целия свят, включително 4,9 милиона души в Индия и 2,6 милиона в Кот д’Ивоар.

Експертите по обществено здраве твърдят, че плановете за изключване на някои групи хора от кампаниите за ваксинация в крайна сметка са унищожителни, тъй като оставят големи незащитени „джобове“ сред населението. Именно тези хора впоследствие ще пренасят вируса, включително и на варианти, които може да са по-силни от имунитета, който предоставят разработените до този момент ваксини.

магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button