10 C
София
вторник, април 23, 2024

6000 мигранти от Мароко нахлуват в Испания

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Испания разполага армията след пристигането на 6000 мигранти от Мароко.

По-голямата част са мароканци, които са влезли в страната с плуване, докато още стотици чакат във вторник да преминат границата.

Правителството на Испания разположи армията на границата между Сеута и Мароко във вторник след пристигането на 6000 нелегални мигранти през последните часове, безпрецедентен брой в автономния град, разположен в северната част на страната на Алавит.

Това влизане на мигранти на испанска територия, на което властите реагираха с незабавни и масови връщания, може да има връзки с дипломатическата криза, започнала преди две седмици с приемането в Испания на лидера на фронта Полисарио за лечение на коронавирус.

Какво стана?

Този понеделник рекордът за пристигане на незаконни мигранти по море за един ден беше счупен в Испания . Повечето от 6000 души, които са влезли в Сеута, са мароканци, преминали границата с плуване, според правителствената делегация в автономния град.

Трафикът е осъществен граничещ с малък вълнолом между границата на Сеута с Мароко, място, където хората обикновено не влизат, тъй като оградата обикновено е защитена от мароканската полиция, докато този ден полицейско присъствие няма.

Проверка по рама

Сеута има население от около 85 000 жители на площ от малко над 18 квадратни километра.

Какви мерки са предприети?

Отначало правителството на Испания изпрати подкрепление за Силите за сигурност и корпуса: 50 агенти от Гражданската гвардия и 100 от Националната полиция. Във вторник сутринта обаче МВР реши да разположи армията.

По този начин испански танкове са разположени на границата, докато от другата страна на оградата има редици от стотици хора, особено мъже, които чакат да се опитат да преминат в Испания.

Испанските власти обявиха, че ще продължат да връщат мароканските граждани. Всъщност министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка потвърди на пресконференция, че  тези връщания в съседната страна вече са започнали и че към този обяд вече са произведени 2700.

Министърът не е оценил предполагаемата дипломатическа криза и потвърди, че „има постоянна и непрекъсната миграционна криза с течение на времето, но има моменти, когато натискът е по-голям и където се случват извънредни ситуации“.

В момента мигрантите са разделени на възрастни и непълнолетни . Първите се събират, за да продължат с репатрирането си, за което е създаден стадион Хосе Бенолиел; докато последните се прехвърлят в лагера Piniers и корабите Tarajal. По отношение на последните, които се оценяват на около 1500, министърът на вътрешните работи заяви, че непълнолетните ще бъдат защитени, но „с прилагане на международни разпоредби“.

Магазин за Акумулатори

Стои ли зад дипломатическа криза?

Отношенията между Испания и Мароко са напрегнати в продължение на три седмици, когато се разкри, че лидерът на фронта Полисарио Брахим Гали, 72-годишен, е бил преместен в Испания и приет в болница в северната част на страната за лечение на коронавирус , въпреки че някои медии потвърждават, че това би било рак.

Мароканската дипломация реагира, като призова испанския посланик в Мароко да „съжалява“ за отношението му, отбелязвайки, че лидерът „на милициите от сепаратистите“ Полисарио „е съден“ за тежки военни престъпления и сериозни нарушения на човешките права „, позовавайки се на разследването, открито в Испански национален съд за предполагаеми престъпления, извършени срещу населението на бежанските лагери Тиндуф, югозападно от Алжир.

Испанският министър на вътрешните работи обаче отнесе ситуацията на  социално-икономически и здравни причини , без да иска да я свързва с неразположението на Мароко за домакинството на Гали. По същия начин той твърди, че отношенията със съседната държава са „абсолютно плодотворни“.

Въпреки тези твърдения, най-широко разпространената хипотеза е, че Мароко е отворило границите в отговор на Испания за това действие, което може да се тълкува като някаква мълчалива подкрепа за Арабската демократична република Сахара (SADR), която изисква независимостта на Сахара. Западен. Тази територия е окупирана от Мароко от 1975 г., когато Испания изоставя колонията. Всъщност Фронтът Полисарио е националноосвободително движение, което функционира като правителство в изгнание.

Санчес отменя пътуването си до Париж

Председателят на правителството на Испания Педро Санчес отмени пътуването, което е имал този ден до Париж, за да участва, по-точно, на среща на високо равнище за финансиране в Африка. Той се появи в Монклоа, за да предложи институционално изявление след Министерския съвет и след пресконференцията, предложена от говорителя на правителството Мария Хесус Монтеро и министъра на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, за да докладва за ситуацията в Сеута.

Санчес обяви, че незабавно ще се премести в Сеута и определи ситуацията като „сериозна криза за Испания и Европа“ , подчертавайки, че Сеута е и южната граница на блока на общността. Президентът подчерта, че всички лица, които са пристигнали нередовно на испанска земя, ще бъдат незабавно върнати и изпрати съобщение до Мароко с искане за спазване на взаимните граници .

La embajadora de Marruecos advierte a España tras la llegada masiva de migrantes: "Hay actos que tienen consecuencias y se tienen que asumir"

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ