БългарияЛюбопитноПолитика

НСИ бойкотират домовете от днес. Хакерски атаки бойкотират данните на преброилите се. Дава ли се зелен коридор за престъпността?

Игра на Богове -Възходът на падението

От началото на преброяването вече има две официално обявени хакерски атаки. Първата е часове след старта на електронното преброяване.  Какво се случва с данните в системата може само да гадаем, защото доверието на хората е спаднало до минимум.

Посещенията ще бъдат между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни

Преброителите са с баджове и маски с надпис „Преброяване 2021“, но това не е ли лесно постижимо от страна на престъпниците? Как ще се справят с това възрастните и болни хора? Анкетата, която провеждат не е ли доста конфиденциална? Въпроси като това, с какви уреди разполагаме, какви са ни доходите и т.н. е доста стряскаща. Колко отговорни са хората, които работят това и кой ще гарантира, че тази информация няма да се използва за користни цели? Такива и още въпроси тревожи екипа ни. 

От днес преброителите на Националния статистически институт започват обхода по домовете. Те трябва да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или пък не искат да го направят електронно до 30-ти септември.

Срокът на електронното преброяване беше удължен до края на септември, но това не променя графика на преброителите , които започват обхода в предварително определените участъци и ще продължат до 3 октомври, съобщиха от Националния статистически институт.

Посещенията ще бъдат между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства. Как по-точно не се разбра щом е толкова страшен вируса.

„Паралелно с обхода хората ще могат да се преброяват и онлайн. Кодовете на вече преброените хора ще бъдат предадени на преброителите, за да имат те информация къде вече има преброени хора“, каза Любомир Блатски от НСИ.

Проверка по рама

За преброяването са ангажирани около 27 000 души, контрольорите са около 7000, каза още Блатски и добави, че преброителите са с баджове и маски с надпис „Преброяване 2021“ .

До момента малко над 1 300 000 души са преброили електронно.

България :: Сайтът на НСИ и с втора хакерска атака :: Monitor.bg

магазин за авточасти
Back to top button