21.4 C
София
събота, септември 23, 2023

7 полезни съвета как да изберем най-зрялата и сладка диня

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Основният плюс на лятото е, че можете да ядете пресни сезонни плодове до насита. Череши, кайсии, нектарини, пъпеши – всички тези дарове на природата най-накрая придобиват богат вкус. С настъпването на август към тях се присъединява динята, кралицата на плодовете.
1. Кога да си купим диня?

Сезонът на дините започва през август. По това време тези плодове придобиват цвета и вкуса, за които са обичани. Абсолютно същият е случаят с пъпешите.
Но дори когато купувате диня през август, трябва да знаете няколко прости нюанса, които ще ви помогнат да изберете плод със зряла и ароматна вътрешност.

Лекар каза кои хора НИКОГА не трябва да ядат диня
2. Каква трябва да бъде кората на динята?

Проверка по рама

Кората на динята не трябва да е напукана, механично повредена или надраскана. Чрез такова увреждане микробите могат да навлязат в пулпата. Ето защо е по-добре да не купувате такъв плод.
Какво казва цветът на кората?

• Кората на класическата раирана диня трябва да е в ярък цвят. Интензитетът показва зрелостта на плода: това означава, че е лежало под слънцето дълго време.

• Жълтото петно отстрани показва, че динята е лежала от тази страна, докато е узрявала.
• Ако върху кората има бял оттенък, това означава, че плодът не е лежал върху земята много дълго време. Допустимият размер на бялото петно е от 5 до 10 сантиметра в диаметър.

Лекар разкри какво издава подуването след яденето на диня

Магазин за Акумулатори

3. Какъв размер диня е най-добре да купите
Голямата диня не гарантира меден вкус, по-вероятно е да има нитрати. Твърде малка диня също е по-добре да не се взема: най-вероятно тя все още не е узряла. Най-добрият вариант е средно голяма диня.

4. „Момче или момиче“

Когато дините цъфтят, те имат женски и мъжки цветове. Така че разделянето на дините на момчета и момичета не е изобретение. Въпреки това, няма нужда да губите време, опитвайки се да определите пола на плода в супермаркета или пазара.
5. Как трябва да звучи една зряла диня?

Друг важен момент е звукът. При неузрялата диня той ще е глух, но зрелоят плод ще звучи ясно и гръмко.

6. Какво казва опашката на плода?

Ако стъблото е зелено, тогава динята е откъсната скоро. Ако е изсъхнало, са я брали поне преди седмица. При зряла диня опашката винаги е тънка, ако е плътна и дебела – знак, че плодът не е узрял.

7. Къде е най-добре да купите диня?

Най-доброто място за пазаруване е супермаркет или магазин за хранителни стоки. Тоест места, където се спазват стандартите за съхранение, специалните условия и близостта на стоките. Когато купувате диня на пазара, препоръчително е да поискате от продавача сертификат.

Ако продавачът няма сертификат или не е предоставен по различни причини, по-добре е да откажете покупката. По-добре да сте в безопасност. Също така не опитвайте нарязани плодове: няма гаранция, че ножът, с който са били нарязани, е чист и самите продукти са измити. Не са малко случаите на отравяния, настъпили поради нехигиенични условия

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ