Последни

8000 души работят на площадката на турската АЕЦ

В строителството на АЕЦ „Аккую“ в момента участват 8000 души, като 80% от тях са турски граждани. Това заяви в интервю за Bloomberg Анастасия Зотеева, генерален директор на проектната компания Akkuyu Nükleer, отговаряща за проектирането, изграждането и експлоатацията на бъдещата АЕЦ.

По думите ѝ в пиковия период на строителство служителите ще нараснат до 12 000, а когато централата бъде въведена в експлоатация, на работа ще останат 4000 души. В началото това ще е руски персонал, но след период от 10-12 години, той постепенно ще бъде заменен от турски специалисти. Според Зотеева четирите енергоблока с реактора ВВЕР-1200 ще бъдат пуснати до 2026 г. Целта е церемонията за пускането на първи енергоблок да се състои на 29 октомври 2023 г., когато се отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Относно графика на проекта, Зотеева обяви, че през 2020 г. от Русия са пристигнали всички четири парогенератора за първи енергоблок, а във Франция продължава производството на оборудването за турбинния остров, който ще бъде монтиран през август тази година. Над 400 компании доставят оборудване за строителството на АЕЦ „Аккую“. Основен изпълнител на проекта е съвместното предприятие на руската строителна компания ТИТАН-2 и турската IC Holding. „Росатом“ притежава 99,2% от акциите от АЕЦ „Аккую“, чиято капитализация се оценява на 20 милиарда долара.

Проверка по рама

Не пропускай

Back to top button