16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

9 безработни се борят за едно работно място

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат новите данни на Агенцията по заетостта към декември 2020-а година, съобщи БНР.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че няма толкова свободни работни места, колкото има освободени лица. Най-много освободени за месец декември има в сектора на услугите, от сектор „Търговия“, „Ремонт на автомобили“, „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-голям процент са тези, които са хора над 50 години. Най-много са регистрираните със средно образование, след това със средно професионално.

Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а най-малко са в област Русе – по четирима. Данните на агенцията по заетостта показват, че за периода януари-декември 2020 година новорегистрираните в бюрата по труда са малко над 414 000 души в цялата страна. За сравнение за цялата 2019 г. те са близо 303 000 души, което означава годишен прираст на безработните от почти 37 процента.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ